JAV teismas liepė paskelbti dokumentą, pateisinusį reidą D. Trumpo namuose

JAV federalinis teismas ketvirtadienį nurodė paviešinti rašytinius parodymus, pateisinusius Federalinio tyrimų biuro (FTB) reidą buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rezidencijoje Floridoje, tačiau sutiko, kad dokumentas būtų smarkiai suredaguotas.

Parodymai, kurių neredaguotoje versijoje tikriausiai išsamiai paaiškinama, kokį tyrimą Teisingumo departamentas atlieka D. Trumpo atžvilgiu, ir galbūt atskleidžiami šaltiniai, turi būti išslaptinti iki penktadienio vidurdienio (19 val. Lietuvos laiku), nurodė teisėjas Bruce'as Reinhartas (Briusas Reinhartas).

Tačiau minėtos detalės gali likti paslėptos, nes B. Reinhartas sutiko su Teisingumo departamento argumentais, kad yra „pagrįstas“ poreikis neskelbti reikšmingos dokumento dalies.

Pirmadienį teisėjas nurodė bent iš dalies atskleisti parodymus, teigdamas, kad tai atitinka viešąjį interesą šioje byloje, nes ji yra susijusi su precedento neturinčia krata buvusio prezidento namuose.

Teisingumo institucijos pasisakė prieš dokumento išslaptinimą, nes tai pareikalautų „tokio plataus masto [redagavimo], kad likęs neatskleistas tekstas netektų prasmingo turinio“.

FTB agentai rugpjūčio 8 dieną surengė reidą D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Palm Biče ir konfiskavo dėžių, kuriose buvo daug labai slaptų dokumentų, kurių D. Trumpas negrąžino vyriausybei nepaisydamas daugybės prašymų ir šaukimo į teismą.

Vienas iš teisės aktų, kuriais grindžiamas kratos orderis, yra Šnipinėjimo įstatymas, pagal kurį nusikaltimu laikomas neteisėtas su nacionaliniu saugumu susijusios informacijos gavimas ar laikymas. Kitas pasitelktas teisės aktas draudžia trukdyti federaliniam tyrimui.

D. Trumpas, svarstantis galimybę dar kartą kandidatuoti į Baltuosius rūmus 2024 metais, griežtai pasmerkė FTB reidą.

„Ultrakairieji demokratai prokurorai, siekdami grynai politinės naudos, neteisėtai bando apeiti Prezidento dokumentų įstatymą, pagal kurį nepadariau absoliučiai nieko blogo“, – ketvirtadienį socialiniuose tinkluose parašė eksprezidentas.

„Jie neteisėtai įsiveržė į mano namus ir paėmė daiktus, kurių neturėjo paimti“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasJAVreidasftb

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių