JK atsakymą dėl „Brexito“ teisminių procesų gavusi ES svarsto kitus žingsnius

Oficialų Didžiosios Britanijos atsakymą dėl su „Brexitu“ susijusių teisminių procesų pradžios gavusi Europos Sąjunga (ES) šeštadienį pranešė svarstanti „kitus žingsnius“, teigdama, kad Londonas pažeidė „Brexito“ protokolą, apimantį Šiaurės Airiją.

„Galime patvirtinti, kad Jungtinė Karalystė gegužės 14 dieną atsakė į Europos Komisijos oficialų pranešimą, išsiųstą kovo 15-ąją“, – pranešė Europos Komisijos atstovas spaudai.

„Dabar Europos Komisija įvertins laiško turinį prieš nuspręsdama dėl tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis.

ES kovo mėnesį pradėjo „pažeidimų nagrinėjimo procedūrą“, kai Londonas vienašališkai iki spalio atidėjo prekių, įvežamų į Šiaurės Airiją iš žemyninės Didžiosios Britanijos dalies, patikrų muitinėje įvedimą.

Briuselis teigia, kad toks sprendimas pažeidžia 2019 metais sudaryto skyrybų pakto protokolą, kuriame aptariamas ir Airijos klausimas – vienas opiausių ir daugiausia ginčų sulaukęs klausimas tariantis dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš bloko po 47 metus trukusios narystės.

Abi pusės tvirtina, kad stengiasi rasti sprendimą, nes protokolas lėmė lyderystės krizę ir neramumus Šiaurės Airijoje.

Protokolas yra skirtas užkirsti kelią „sustiprintos pasienio kontrolės“ atsiradimui tarp Šiaurės Airijos, kuri išlieka Jungtinės Karalystės dalis, ir jos kaimynės Airijos Respublikos, ES narės.

Specialiuoju susitarimu muitinės ir reguliavimo patikrinimai, taikomi prekėms, atvežamoms iš Didžiosios Britanijos žemyninės dalies, perkeliami į Šiaurės Airijos uostus, faktiškai išlaikant JK regioną ES muitų sąjungoje.

Ginčas dėl Šiaurės Airijos protokolo yra vienas iš daugelio nesantaikų židinių, žlugdančių ES ir jos buvusios narės santykius po „Brexito“. Neseniai tarp Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos taip pat kilo konfliktas dėl žvejybos teisių vandenyse aplink Normandijos salas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių