JK ir JAV lyderiai: dėl Ukrainos tebėra atviras langas diplomatijai

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) per pirmadienį surengtą pokalbį telefonu sutarė, kad dėl Ukrainos krizės tebėra atviras „esminis langas diplomatijai“, pranešė Dauningo gatvė.

Pasaulio lyderių diskusija apie krizę dėl Ukrainos surengta JAV žvalgybos pareigūnams perspėjus, kad Maskvos invazija į vakarinę kaimynę gali prasidėti artimiausiomis dienomis.

„Jie sutarė, kad tebėra [atviras] esminis langas diplomatijai ir Rusijai atsitraukti nuo grasinimų Ukrainos atžvilgiu“, – apie sąjungininkų skambutį sakė B. Johnsono atstovas.

„Lyderiai pabrėžė, kad bet koks tolesnis įsiveržimas į Ukrainą sukeltų užsitęsusią Rusijos krizę, o tai padarytų didelę žalą tiek Rusijai, tiek pasauliui“, – nurodė jis.

Jie taip pat pabrėžė, kad diplomatinės diskusijos su Rusija išlieka „pirmuoju prioritetu“, ir sveikino jau įvykusias derybas tarp Rusijos ir NATO sąjungininkų, sakė atstovas.

Bet koks tolesnis įsiveržimas į Ukrainą sukeltų užsitęsusią Rusijos krizę, o tai padarytų didelę žalą tiek Rusijai, tiek pasauliui.

„Jie sutarė, kad Vakarų sąjungininkai privalo išlikti vieningi Rusijos grėsmių akivaizdoje, įskaitant reikšmingo sankcijų paketo įvedimą, jei Rusijos agresija eskaluotųsi“, – pridūrė jis.

„Jie taip pat pakartojo, kad Europos šalys turi sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, o tai labiau nei bet kas kitas smogs į Rusijos strateginių interesų šerdį“, – nurodoma Dauningo gatvės pranešime.

Baltieji rūmai savo ruožtu nurodė, kad abu lyderiai „apžvelgė vykdomas diplomatines ir atgrasymo pastangas, reaguodamos į besitęsiantį Rusijos kariuomenės telkimą prie Ukrainos sienų, ir dar kartą patvirtino savo paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

„Jie aptarė pastangas sustiprinti gynybinę poziciją NATO rytiniame flange ir pabrėžė nuolatinį glaudų sąjungininkų ir partnerių koordinavimą, įskaitant pasirengimą užtraukti Rusijai rimtas pasekmes, jei ji pasirinktų tolesnį karinį eskalavimą“, – priduriama pranešime.

Scanpix nuotr.

Rusija sutelkė daugiau nei 100 tūkst. karių prie Ukrainos sienos ir kaimyninėje Baltarusijoje, kur vyksta bendros pratybos.

Anksčiau pirmadienį B. Johnsonas paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atsitraukti nuo „bedugnės krašto“ ir pavadino situaciją „labai, labai pavojinga“.

B. Johnsono teigimu, jis neplanuoja apsilankyti Maskvoje, bet „labai greitai“ aptars krizę su „įvairiais lyderiais“.

Tuo metu britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) pirmadienį pirmininkavo vyriausybės nepaprastųjų situacijų komiteto COBR posėdžiui dėl konsulinio atsako į krizę.

Vyriausybė ragina britus išvykti iš Ukrainos komerciniais skrydžiais, tačiau teigia išlaikanti „pagrindinį“ diplomatinį buvimą Kijeve.

„Darome viską, kas įmanoma, kad užkirstume kelią Rusijos invazijai į Ukrainą, kartu ruošiamės blogiausiam“, – po susitikimo tviteryje parašė L. Truss.

Ministras pirmininkas taip pat išklausys žvalgybos vadovus, o antradienį vadovaus visų COBR narių posėdžiui dėl JK bendro atsako, nurodė B. Johnsono biuras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Vakarų dinastija eina prie pabaigos, tikriausiai ne už ilgo pasaulis pasikeis, tikėsimės kad į geresnę pusę. Patogu būtų, kad vienas kontinentas viena valstybė pradžiai pasidarytų. Kuo mažiau valdžių, tuo protingesni žmonės darysis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių