B. Johnsonas ragino parlamentą palaikyti jo naują „Brexit“ planą

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį paragino parlamentą palaikyti jo naują „Brexit“ planą, tačiau opozicinė Leiboristų partija jau pasisakė prieš jį.

„Tikiuosi, kad [Bendruomenių] Rūmai galės susitelkti dėl nacionalinių interesų ir palaikyti šį naują sandorį, kad atvertume naują mūsų draugystės su Europos kaimynėmis skyrių ir užsiimtumėme prioritetiniais vidaus [politikos] klausimais, įskaitant švietimą, infrastruktūrą ir sveikatos apsaugą“, – parlamente kalbėjo B. Johnsonas.

B. Johnsonas dar kartą pakartojo, kad Europos Sąjungai pateikė „konstruktyvių ir rimtų pasiūlymų“, rodančių Didžiosios Britanijos „rimtus ketinimus“.

Premjeras pabrėžė, kad jo pasiūlymai yra kompromisas.

„Jais nėra realizuojami visi galimi mūsų pageidavimai. Jie yra kompromisas“, – patikino B. Johnsonas.

Vyriausybės vadovas dar kartą perspėjo, kad tuo atveju, jeigu ES nepademonstruos, kad nori susitarti su Londonu, Jungtinė Karalystė spalio 31 dieną pasitrauks iš ES be jokios sutarties, ir ji yra pasiruošusi šiam žingsniui.

Atsakydamas  leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) pareiškė, kad jo partija premjero pasiūlymų nepalaikys.

„Nė vienas Leiboristų partijos parlamento narys negali palaikyti tokios neapgalvotos sutarties, kuri vėliau bus naudojama kaip teisių ir normų pažeidimų šioje šalyje pagrindas“, – sakė J. Corbynas.

Pasak jo, B. Johnsono pasiūlymai „prives iki dar blogesnės sutarties“ nei ta, kurią su Briuseliu suderino B. Johnsono pirmtakė buvusi premjerė Theresa May (Tereza Mei).

„Tai yra nerealūs ir žalingi pasiūlymai. Manau, kad ministras pirmininkas puikiai žino, jog jie bus atmesti ir Briuselyje, ir Bendruomenių Rūmuose, ir mūsų šalyje“, – pridūrė J. Corbynas.

Pasak jo, Didžiosios Britanijos vyriausybė nori įgyvendinti „Brexit“ JAV prezidento Donaldo „Trumpo sandorio stiliumi“, o tai „sugriaus mūsų ekonomiką bei sulaužys standartus“, saugančius darbininkus, vartotojus ir aplinką.

J. Corbynas taip pat pareikalavo, kad B. Johnsonas paskelbtų visą ES pateikto pasiūlymų dokumento tekstą.

Anksčiau Dauningo gatvė paskelbė B. Johnsono laišką, adresuotą Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui (Žanui Klodui Junkeriui), kuriame išdėstyti pagrindiniai nauji jo pasiūlymai dėl „Brexit“.

Šie pasiūlymai turėtų leisti atsisakyti vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop)" – ES remto ir Th. May suderėto plano, turėjusio užtikrinti, kad siena Airijoje išliktų atvira, numatant, kad Britanija laikinai laikysis Bendrijos muitų taisyklių.

Šią priemonę aktyviai kritikavo britų politikai. Jie buvo nepatenkinti, kad Britanija išstojusi iš ES liktų muitų sąjungoje su bloku, o Jungtinei Karalystei priklausanti Šiaurės Airijos provincija turėtų laikytis daugybės ES teisės normų.

Pagal B. Johnsono planą visa Didžioji Britanija, įskaitant Šiaurės Airiją, pasitrauktų iš ES muitų sąjungos. Dėl to neišvengiamai pasienyje turėtų atsirasti muitinės patikros postai. Tačiau, pagal B. Johnsono planą, vietoje muitinės tikrinimų pasienyje, kurie būtų pradėti vykdyti 2021 metais pasibaigus „Brexit“ pereinamajam laikotarpiui, „apie prekių judėjimą tarp Šiaurės Airijos ir Airijos bus pranešama naudojant deklaravimą“. Tuo metu realūs tikrinimai būtų vykdomi prekiautojų įmonėse arba specialiai paskirtose vietose, o ne prie Airijos sienos su Šiaurės Airija.

B. Johnsono pasiūlymą ES sutiko nevienareikšmiškai. Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) trečiadienį sakė, kad Londono pateikti nauji „Brexit“ pasiūlymai nepadės įgyvendinti tikslų dėl Airijos sienos statuso, kuriems skirtos dabartinės „apsidraudžiamosios priemonės“.


Šiame straipsnyje: Borisas JohnsonasBrexitplanasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių