JK toriai pradės balsuoti dėl būsimo premjero B. Johnsono įpėdinio

Britų torių Rishi Sunako (Rišio Sunako) ir Liz Truss (Liz Tras) kova dėl teisės tapti naujuoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku įgauna pagreitį, Konservatorių partijos nariams laukiant jiems paštu išsiųstų balsavimo biuletenių.

Prieš prasidedantį balsavimą dėl būsimo Boriso Johnsono (Borisą Džonsoną) įpėdinio lažybininkai aiškia favorite laiko užsienio reikalų sekretorę L. Truss.  

L. Truss ir buvęs iždo kancleris R. Sunakas jai dvi savaites vykdo intensyvią rinkimų kampaniją, per kurią ne kartą ne kartą aštriai ginčijosi įvairias klausimais, ypač dėl savo ekonominių planų.  

L. Truss žadėjo, kad pergalės atveju sumažintų mokesčius, siekdama atgaivinti smunkančią Britanijos ekonomiką ir palengvinti sparčiai augančių kainų naštą.

Britanijos ekonomikai per koronaviruso pandemiją vadovavęs R. Sunakas savo varžovės planus vadino „fantazijų ekonomika“, kuri skatins infliaciją ir dar labiau apsunkins viešuosius finansus, sunkiai atsigaunančius po pandemijos.

Tačiau tarp partijos narių savo varžovei populiarumu gerokai nusileidžiantis R. Sunakas praėjusią savaitę reikšmingai pakeitė savo poziciją ir paskelbė planuojantis panaikinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) už suvartojamą elektros energiją.

Sekmadienį jis taip pat pažadėjo iki kito parlamento kadencijos pabaigos, t. y. ne vėliau kaip 2029 metų gruodžio, 20 proc. sumažinti  pajamų mokesčio bazinę normą.

Savaitgalį buvęs iždo kancleris eiliniams partijos nariams žadėjo, kad tapęs ministru pirmininku padarytų galą "woke nesąmonėms“ – pabrėžtinam ar perdėtam jautrumui socialinėms, kultūrinėms ir rasinėms problemoms, ir sustabdytų „smegenų plovimą“. Visgi jis pridūrė, kad „visiškai nesuinteresuotas dalyvauti vadinamajame kultūriniame kare“.

42 metų R. Sunakas taip pat pristatė planus, kaip gaivintų miestų centrus.

„Iki 2025 metų noriu sumažinti tuščių parduotuvių skaičių ir užtikrinti, kad jos taptų klestinčiu vietos turtu“, – sakė jis.

„Taip pat kovosiu su antisocialiniu elgesiu, grafičiais ir šiukšlinimu, išplėsdamas policijos įgaliojimus ir padidindamas baudas“, – kalbėjo buvęs iždo kancleris.

„Nešvarūs triukai“

Praėjusį ketvirtadienį L. Truss ir R. Sunakas dalyvavo pirmoje dvikovoje prieš partijos narius. Rinkimų kampanijos renginys Lidse Anglijos šiaurėje buvo pirmasis iš 12-os visoje šalyje vyksiančių kandidatų susitikimų su eiliniais Konservatorių partijos nariais, išrinksiančiais B. Johnsono įpėdinį, kuris bus paskelbtas rugsėjo 5-ąją.

Penktadienį L. Truss sulaukė reikšmingo palaikymo iš gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o (Beno Voleso), populiaraus tarp partijos narių už teigiamai vertinamą darbą vykstant karui Ukrainoje. Jis išreiškė savo paramą L. Truss, teigdamas, kad ji yra „vienintelė kandidatė, turinti reikiamos patirties“. 

Užsienio reikalų sekretorės pažadas pergalės atveju nedelsiant sumažinti mokesčius taip pat padėjo jai užsitikrinti buvusio pretendento į Konservatorių partijos pirmininko postą Tomo Tugendhato (Tomo Tugenhato) paramą. Šis politikas yra įtakinga figūra tarp centristinių pažiūrų torių.  

Nepaisant įtakingų veikėjų pareikštos paramos, L. Truss tvirtino, kad varžybos tebėra „labai įtemptos“.

R. Sunakas, kurio atsistatydinimas iš ministrų kabineto liepą padėjo įžiebti vyriausybės narių maištą prieš B. Johnsoną dėl mėnesius vyriausybę persekiojusių skandalų, pripažino, kad jo varžovė yra kovos dėl partijos pirmininko posto favoritė.

Iki šiol abu pretendentai dalyvavo dvejuose televiziniuose debatuose, kuriuose kovingai gynė savo pozicijas.

Augančią įtampą ir priešiškumą atspindi ir pasipylę aštrūs asmeninio pobūdžio pasisakymai.

Turtingas buvęs finansininkas sulaukė kandžių L. Truss stovyklos pastabų dėl jo tariamos silpnybės prabangiems prekių ženklams, esą liudijančios, kad jam svetimos sunkmetį išgyvenančių paprastų britų problemos.

„Kalbama ne apie tai, kokius batus aviu ar kokį kostiumą dėviu. Kalbama apie tai, ką ketinu daryti šalies labui“, – sakė R. Sunakas per rinkimų kampanijos renginys Lidse.

Šiuos buvusio iždo kanclerio žodžius palydėjo plojimai, nors vienas iš klausytojų apkaltino jį „dūrus peiliu Borisui Johnsonui į nugarą“.

R. Sunako rinkimų kampanijos atstovai taip pat skundėsi dėl nešvarių triukų ir ragino atlikti „išsamų ir tinkamą tyrimą“ dėl „nuolatinio ir tyčinio vyriausybinių dokumentų nutekinimo“, kuriuo siekiama sumažinti jo šansus laimėti.

Tuo metu L. Truss buvo priminta jos ankstesnė parama „Brexitui“, kurį dabar uoliai palaiko, ir vadovavimas Liberalų demokratų partijos jaunimo sparnui Oksfordo universitete, kai ji ragino panaikinti monarchiją.

„Beveik iš karto, kai pasakiau tą kalbą (apie monarchiją), dėl to pasigailėjau, – sakė L. Truss. – Būdama paauglė nevengiau veltis į polemiką.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių