JT: Airijos įstatymai dėl abortų lemia nehumanišką elgesį

  • Teksto dydis:

Moteris, kuri Airijoje turėjo nešioti negyvą vaisių, yra auka „nehumaniško“ elgesio, kurį lemia griežti šalies įstatymai dėl abortų, ketvirtadienį sakė Jungtinių Tautų (JT) ekspertai.

JT Žmogaus teisių komitetas paragino Airiją „pataisyti“ savo įstatymus ir, jei būtina, konstituciją, kad būtų apsaugoti pacientai ir sveikatos apsaugos darbuotojai, kurie baiminasi bausmės net už informacijos apie abortus suteikimą.

2011 metų lapkritį, 21-ąją nėštumo savaitę, gydytojai minėtai moteriai pasakė, kad jos vaisius yra apsigimęs ir žus arba gimdoje, arba netrukus po gimimo.

Kad nutrauktų nėštumą, ta moteris, kurios vardas neskelbiamas, pati nuvyko į Didžiąją Britaniją ir 12 valandų po procedūros jau buvo grįžusi į Airiją, nes negalėjo sau leisti pasilikti ilgiau.

„Po trijų savaičių kurjeris jai netikėtai pristatė (vaisiaus) pelenus“, – sakoma JT Žmogaus teisių komiteto pareiškime.

JT ekspertai padarė išvadą, kad ta moteris turėjo turėti galimybę pasidaryti abortą Airijoje, „prižiūrima sveikatos apsaugos profesionalų, kuriuos pažinojo ir kuriais pasitikėjo“.

Moters kančias dar padidino sunkumai, su kuriais ji susidūrė norėdama gauti informaciją apie jai tinkamas medicinines galimybes, sakė JT ekspertai.

Airijos įstatymai leidžia sveikatos apsaugos darbuotojams suteikti pacientams informaciją apie abortus, bet jiems gresia bausmės, jei būna suprasta, kad jie propaguoja nėštumo nutraukimą, net ir žuvusio vaisiaus atvejais.

Tai „šiurpina sveikatos apsaugos paslaugų teikėjus, kuriems sunku atskirti moters, kuri nusprendė nutraukti nėštumą, „rėmimą“ nuo abortų „gynimo“ ar „propagavimo“, nurodė JT ekspertai.

Jie tvirtino, kad ta moteris „patyrė diskriminaciją ir žiaurų, nehumanišką, ar žeminamą elgesį dėl Airijoje (galiojančio) teisinio abortų draudimo“.

Minimas JT komitetas ištyrė šį atvejį po individualaus skundo, kurio pateikėjo pavardė pareiškime nenurodoma.

Airijoje galiojantys įstatymai dėl abortų yra vieni griežčiausių Europoje ir šis klausimas itin skaldo šalį, kurioje dauguma gyventojų yra katalikai.

Nutraukti nėštumą leidžiama tik tais atvejais, kai kyla pavojus motinos gyvybei, o ne tik jos sveikatai.

Aktyvistai ir politikai ragino surengti referendumą dėl konstitucijos pataisos, kuria suteikiamos lygios teisės vaisiui ir motinai, atšaukimo.

„Amnesty International“ pernai nurodė, kad nuo 1971 metų 177 tūkst. moterų ir merginų iš Airijos buvo nuvykusios į Angliją ir Velsą pasidaryti aborto.


Šiame straipsnyje: Airijaabortaiįstatymaielgesys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių