JT ataskaita: Talibano moralės policija prisideda prie baimės atmosferos kūrimo

Talibano moralės policija prisideda prie baimės atmosferos tarp afganų kūrimo, teigiama antradienį paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje.

Ataskaitoje nurodoma, kad įsakais ir kai kuriais jų vykdymo užtikrinimo metodais pažeidžiamos žmogaus teisės ir pagrindinės laisvės.

2021 metais užgrobęs valdžią Talibanas įsteigė Dorybių propagavimo ir ydų prevencijos ministeriją.

Nuo to laiko ministerija išleido keletą gairių dėl moterų aprangos, įdarbinimo ir reikalavimo turėti vyriškos lyties globėją keliaujant.

„Bausmės už nurodymų ir įsakymų nevykdymą dažnai yra savavališkos, griežtos ir neproporcingos“, – sakoma JT misijos Afganistane ataskaitoje.

„Buvo įvesti platūs draudimai, turintys diskriminacinį poveikį moterims. Žmogaus teisių pažeidimai ir nenuspėjamos vykdymo priemonės skatina baimės ir bauginimo atmosferą tarp įvairių visuomenės sluoksnių“, – priduriame joje.

Misija teigė, kad nuo 2021-ųjų rugpjūčio iki 2024-ųjų kovo užfiksavo mažiausiai 1 033 atvejus, kai ministerijos darbuotojai, vykdydami įsakymus, panaudojo jėgą ir taip pažeidė asmens laisvę, fizinę ir psichinę neliečiamybę.

„Tai apima grasinimus, savavališkus areštus ir sulaikymus, pernelyg didelį de facto teisėsaugos pareigūnų jėgos naudojimą ir netinkamą elgesį“, – teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad dėl naujųjų gairių labiausiai nukentėjo vyrai, kurie buvo baudžiami už tariamą Talibano įsakymų pažeidimą arba už tai, kad juos pažeidė jų giminaitės.

Ministerijos vaidmuo plečiasi į kitas viešojo gyvenimo sritis, įskaitant žiniasklaidos stebėseną ir kovą su narkomanija, priduriama joje.

„Atsižvelgiant į daugybę ataskaitoje nurodytų problemų, de facto pareigūnų išreikšta pozicija, kad ši priežiūra didės ir plėsis, kelia didelį susirūpinimą visiems afganistaniečiams, ypač moterims ir mergaitėms“, – sakė JT pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) Žmogaus teisių skyriaus vadovė Fiona Frazer (Fiona Freizer).

Ministerija atmetė JT ataskaitą, pavadinusi jos išvadas klaidingomis ir prieštaringomis.

„Dekretai ir atitinkami teisiniai dokumentai išleidžiami siekiant reformuoti visuomenę, jų įgyvendinimas turi būti užtikrintas“, – sakė ministerija.

Misijos ataskaita paskelbta praėjus savaitei po to, kai Talibano delegacija išvyko į Katarą dalyvauti Jungtinių Tautų remiamame susitikime dėl aktyvesnio bendradarbiavimo su Afganistanu, atsižvelgiant į šalies ekonomines problemas ir humanitarinę krizę.

Šis susitikimas sukėlė teisių grupių ir aktyvistų pasipiktinimą, nes jame nedalyvavo Afganistano moterys ir pilietinė visuomenė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių