JT ragina Iraną išspręsti vandens problemą, o ne malšinti protestus

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto vadovė Michelle Bachelet penktadienį paragino Iraną spręsti chronišką vandens trūkumo problemą Khuzestano provincijoje, o ne naudoti perteklinę jėgą protestams malšinti.

M. Bachelet perspėjo, kad „katastrofiška“ situacija susiklostė per daugelį metų ir kad „žmonių šaudymas ir suiminėjimas paprasčiausiai dar padidins pyktį ir neviltį“.

„Esu be galo susirūpinusi dėl mirčių ir sužalojimų, įvykusių pastarąją savaitę, taip pat dėl plačiai paplitusių žmonių sulaikymų“, – sakoma M. Bachelet pranešime.

Khuzestanas yra pagrindinis Irano naftos gavybos regionas ir vienas turtingiausių.

Tačiau šioje pietvakarinėje provincijoje taip pat gyvena didelė arabų mažuma, ir jos atstovai nuolat skundžiasi, kad valdžia juos marginalizuoja.

M. Bachelet biuras teigė, kad Khuzestanas anksčiau buvo pagrindinis ir patikimiausias Irano vandens šaltinis, tačiau aplaidus elgesys kartu su sausromis nusausino provinciją.

Liepos 15 dieną keliuose provincijos miestuose dėl vandens stygiaus kilo protestai. Reaguodamos į tai, valstybės saugumo pajėgos reagavo neproporcingai stipriai prieš beginklius, taikius protestuotojus, pranešė jos biuras.

Mažiausiai keturi žmonės, įskaitant vieną nepilnametį, per incidentą žuvo, dar keli žmonės buvo sužeisti, nors esama nepatvirtintų pranešimų, jog žuvusių buvo ir daugiau.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių