JT ragina Lenkiją įsileisti migrantus, įstrigusius prie sienos su Baltarusija

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) antradienį paragino Lenkiją priimti grupę migrantų, kurie, kaip manoma, yra iš Artimųjų Rytų ir kurie ilgiau nei dvi savaites buvo įstrigę pasienyje su Baltarusija.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, pastaraisiais mėnesiais kirto sieną iš Baltarusijos į rytines ES valstybes Latviją, Lietuvą ir Lenkiją.

Briuselis mano, kad antplūdį sąmoningai kuria Minsko režimas, atsakydamas į ES sankcijas – šį kaltinimą Baltarusija neigia – o Lenkija tai pavadino „hibridine ataka“ prieš bloką.

Lenkija pareiškė, kad neįsileis migrantų, o ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sakė, kad tai reikštų pasidavimą Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos „šantažui“.

Apie 30 migrantų įsteigė laikiną stovyklą Baltarusijos viduje, netoli Lenkijos Usnaž Gurno kaimo. Juos iš vienos pusės saugo Baltarusijos, iš kitos – Lenkijos pareigūnai.

„Mes raginame Lenkijos valdžios institucijas suteikti šiems žmonėms galimybę patekti į teritoriją, nedelsiant suteikti medicininę, teisinę ir psichologinę pagalbą“, – sakoma UNHCR atstovės Lenkijoje Christine Goyer pranešime.

„Pagal 1951 metų Pabėgėlių konvenciją, kurią Lenkija yra pasirašiusi, prieglobsčio prašantys žmonės niekada neturėtų būti baudžiami net ir už neteisėtą sienos kirtimą“, – sakė Ch. Goyer.

UNHCR sakė, kad yra „susirūpinę dėl nerimą keliančių pranešimų apie kelių dešimčių žmonių grupę“ pasienyje ir pridūrė, kad manoma, jog jie yra iš Afganistano ir Irako ir jiems gali prireikti medicininės pagalbos ir tarptautinės apsaugos.

Lenkijos vyriausybė paskelbė ketinanti statyti 2,5 metro aukščio spygliuotos vielos tvorą palei trečdalį savo sienos, kad būtų išvengta naujų migrantų atvykimo.

„Valstybės turi teisę valdyti savo sienas pagal tarptautinę teisę, tačiau jos taip pat turi gerbti žmogaus teises, įskaitant teisę prašyti prieglobsčio“, – sakoma UNHCR pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana portretas
O kodėl turėtų ? atvyko į baltarusiją kaip turistai, ko reikia iš tos Lenkijos

Nuomonė

Nuomonė portretas
Tegul patys juos vedasi į savo namus.koks čia gali būti keliavimas per pasaulį? Ko jie nekeliauja į turtingas arabų šalis?Ten tikėjimo broliai .

Anonimas

Anonimas portretas
Kur man matyta šita situacija ? Ach, tai gi pagal Ericho Marijos Remarko romaną "Mirtis Lisabonoje "scenarijų viskas vyksta...fašizmas atgijo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių