JT vadovas kritikuoja „beprecedentį“ užsienio kišimąsi į konfliktą Libijoje

Užsienio kišimasis į Libijos konfliktą, JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso teigimu, įgavo „beprecedentį mastą“.

JT Saugumo Tarybos ministrų konferencijoje ministrų lygiu A. Guterresas ypač kritikavo modernių ginklų tiekimą bei samdinių siuntimą į Šiaurės Afrikos šalį.

„Konfliktas perėjo į naują etapą, kuriame užsienio kišimasis pasiekė precedento neturintį mastą“, - kalbėjo JT vadovas. Organizacija esą labai sunerimusi dėl besitęsiančių nusižengimų ginklų embargui Libijai, JT Saugumo Tarybos rezoliucijoms bei susitarimams, kuriuos sausį priėmė Berlyne vykusios Libijos konferencijos dalyviai.

Ypač didelį nerimą kelia situacija prie Sirto miesto, kur pozicijas užėmė vienybės vyriausybės Tripolyje ginkluotosios pajėgos, sakė A. Guterresas.

Vienybės vyriausybės pajėgos, remiamos Turkijos, jau kelias savaites puola strategiškai svarbų Sirto miestą, kurį kontroliuoja generolas Khalifa Haftaras. Šį , be kitų, remia Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas.

Libijoje, nugrimzdusioje į chaosą 2011 metais, kai buvo nužudytas diktatorius Moameras Kadhafis, veikia dvi konkuruojančios vyriausybės. Sostinėje Tripolyje yra įsikūrusi JT pripažįstama nacionalinio susitarimo vyriausybė, o Libijos rytuose veikia priešiška vyriausybė, kurią remia Kh. Haftaras ir jo vadovaujama Libijos nacionalinė armija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
o kur buvo tos JT, kai libija buvo griaunama ? tada juk buvo tikrai beprecendentinis isikisimas i suverene sali, kuris nusinese desimtis tukstanciu gyvybiu ir sukele humanitarine krize
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių