Jungtinė Karalystė užsisakė 30 mln. dozių kuriamos vakcinos nuo COVID-19

Vokietijos bendrovė „Biontech“ ir JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ sulaukė pirmojo jų kuriamos vakcinos nuo COVID-19 užsakymo. Šiuo metu dar tik bandomą vakciną jau užsisakė Jungtinė Karalystė (JK).

Pasak „Biontech“, pasirašytas susitarimas 2020 ir 2021 m. pristatyti 30 mln. dozių BNT162 vakcinos, „priklausomai nuo klinikinių tyrimų sėkmės ir reguliuotojų patvirtinimo“.

JK Vyriausybė taip pat užsisakė 60 mln. dozių Prancūzijos bendrovės „Valneva“ kuriamos vakcinos nuo COVID-19, pranešė verslo sekretorius Alokas Sharma.

Anksčiau JK skelbė įsigysianti 100 mln. dozių vakcinos, kurią šiuo metu kuria farmacijos milžinė „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universiteto mokslininkais.

JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas teigė, kad veiksminga vakcina yra „didžiausia mūsų viltis nugalėti koronavirusą ir sugrįžti prie normalaus gyvenimo“.

„Raginu visus, kurie gali, prisidėti prie nacionalinių pastangų ir prisiregistruoti prie Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) COVID-19 vakcinos tyrimų registro, kad kuo greičiau rastume vakciną“, – sakė M. Hancockas.

„Biontech“ generalinis direktorius Uguras Sahinas padėkojo JK Vyriausybei už paramą ir pasitikėjimą.

„Šis susitarimas yra dalis mūsų veiksmų reaguoti į pandemiją sukuriant pasaulinę vakcinos pasiūlą. Deramės su keliomis kitomis valstybėmis ir tikimės greitai paskelbti apie dar daugiau tiekimo susitarimų“, – teigė U. Sahinas.

Pirmojo ir antrojo etapo keturių „Biontech“ ir „Pfizer“ RNR vakcinų bandymai vyksta Vokietijoje ir JAV.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) neseniai suteikė pagreitintą leidimą atlikti šiuos bandymus dviems iš keturių vakcinų.

„Biontech“ ir „Pfizer“ jau paskelbė preliminarius bandymų rezultatus, o keli ekspertai juos įvertino teigiamai. 18–55 metų amžiaus bandymuose dalyvavusių žmonių organizmuose susiformavo koronaviruso antikūnai, tačiau kol kas neaišku, ar šie antikūnai apsaugo nuo COVID-19.

Bendrovių teigimu, trečiojo etapo vakcinos bandymai gali būti pradėti jau vasarą. Tai esą leistų pateikti vakciną reguliuotojų vertinimui jau spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių