Pereiti į pagrindinį turinį

Jungtinės Tautos: Sirija laikysis termino dėl cheminių ginklų

2013-10-29 06:48
BNS inf.
Reuters nuotr.

Sirija planuoja laikytis artėjančio termino dėl jos cheminių ginklų gamybos įrangos sunaikinimo, pirmadienį sakė Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), nors inspektoriai dar nėra apsilankę visuose tokiuose objektuose.

„Funkcinis deklaruotų Sirijos Arabų Respublikos pajėgumų sunaikinimas turėtų būti baigtas iki lapkričio 1-osios, kaip planuota“, - nurodo Ban Ki-moonas ataskaitoje JT Saugumo Tarybai, kurios tekstą gavo AFP.

Tačiau inspektoriai iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ir JT dėl šalyje vykstančio konflikto yra apsilankę tik 21-ame iš 23 objektų, kuriuos deklaravo prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybė.

Cheminių ginklų gamybos ir paruošimo objektų sunaikinimas yra pirmasis svarbus terminas intensyvioje darbotvarkėje, kurią sudarė Saugumo Taryba ir pagal kurią visi Sirijos cheminiai ginklai turi būti sunaikinti iki kitų metų birželio 30-osios.

Sirijoje dar turi būti sunaikinta 1 tūkst. t chemikalų ir kol kas dar nesusitarta dėl šios rizikingos operacijos plano, sakė pareigūnai.

Inspektoriai visuose jau aplankytuose objektuose „patvirtino funkcinį gamybos, maišymo ir užpildymo pajėgumų sunaikinimą“, nurodė Ban Ki-moonas.

JT generalinis sekretorius pabrėžė, kad terminas sueina „vos“ 34 dienos po to, kai 15 narių Saugumo Taryba nurodė sunaikinti visus Sirijos cheminius ginklus.

„Per visą šitą veiklą Sirijos Arabų Respublikos vyriausybė nuolat konstruktyviai bendradarbiavo“, - sakė Ban Ki-moonas.

Kol kas naikinimo programą Sirijoje prižiūri 22 OPCW ekspertai ir maždaug 50 JT darbuotojų, sakoma JT ataskaitoje.

Sirija deklaravo 41 objektą 23 vietose ir kol kas buvo patikrinti tik 37 tų objektų, nurodė Ban Ki-moonas. Pasak jo, inspektoriai į tuos likusius objektus nuvyks „iškart, kai tik leis sąlygos“. Ataskaitoje nesakoma, ar tie nesaugūs objektai yra vyriausybės, ar opozicijos kontroliuojamoje teritorijoje.

JT ataskaitoje sakoma, kad saugumo klausimas inspektoriams „tebėra sunkus ir neprognozuojamas“ dėl dvejus metus ir septynis mėnesius trunkančio karo, kuris, pasak JT, jau pareikalavo gerokai daugiau nei 100 tūkst. gyvybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų