Kadenciją baigiantis Japonijos premjeras vyks vizito į Pietų Korėją

Kadenciją baigiantis Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) penktadienį vyks dviejų dienų vizito į Seulą, kur susitiks su Pietų Korėjos prezidentu po to, kai abipusėmis pastangomis pavyko gerokai sustiprinti dvišalius santykius.

Rytų Azijos kaimynės, svarbios Jungtinių Valstijų saugumo sąjungininkės, jau seniai nesutaria dėl istorinių klausimų, susijusių su Japonijos 1910–1945 metais vykdytos kolonijinės Korėjos pusiasalio okupacijos žiaurumais, įskaitant seksualinę vergiją ir priverstinį darbą.

Tačiau Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), atsižvelgdamas į didėjančias grėsmes iš Šiaurės Korėjos, aiškiai deklaruoja, kad ryšių su Japonija atkūrimas yra vienas iš svarbiausių prioritetų.

2023-iaisiais jis pirmą kartą nuvyko į Tokiją kaip Pietų Korėjos vadovas, taip pat atnaujino vadinamąją šaudyklinę diplomatiją tarp abiejų sostinių.

„Japonija ir Pietų Korėja yra viena kitai svarbios kaimynės, kurios turėtų dirbti kaip partnerės sprendžiant įvairius tarptautinius klausimus“, – antradienį sakė japonų vyriausybės atstovas spaudai Yoshimasa Hayashi (Jošimasa Hajašis), patvirtindamas premjero vizitą.

F. Kishida pareiškė, kad nesieks būti perrinktas ilgai šalį valdančios Liberalų demokratų partijos (LDP) vadovu, kai šį mėnesį baigsis jo kadencija.

Tikimasi, kad konservatyvioji LDP savo naująjį lyderį pasirinks rugsėjo 27 dieną.

Japonijos žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad F. Kishida norėjo susitikti su Yoon Suk-yeolu ir pasakyti jam, kad šiltesnius ryšius su kaimyne stengsis palaikyti ir kita administracija.

„Premjeras Kishida, artėjant pasitraukimui, labai norėjo apsilankyti Pietų Korėjoje ir aptarti tolesnę abiejų šalių plėtros kryptį“, – pranešė prezidentūra Seule.

„Abi šalys apžvelgs Pietų Korėjos ir Japonijos bendradarbiavimo pasiekimus“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad valstybių vadovai „aptars būsimą Korėjos ir Japonijos bendradarbiavimo kryptį, regioninį ir pasaulinį bendradarbiavimą“.

Jame teigiama, kad F. Kishida „tikisi ir toliau konstruktyviai patarti dėl įpėdinio užsienio politikos“.

Gegužę F. Kishida ir Yoon Suk-yeolas susitiko trišaliame aukščiausiojo lygio susitikime su Kinija.

Yoon Suk-yeolas tuo metu teigė, kad per pastaruosius metus smarkiai išaugo pasitikėjimas, ir atkreipė dėmesį į sparčiai augantį turizmą.

Yoon Suk-yeolas praėjusią savaitę sakė, kad su F. Kishida surengė 11 susitikimų, kuriuose aptarė klausimus, įskaitant tuos, kurie susiję su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja.

„Norėčiau pasakyti, kad nesvarbu, kas vadovaus valstybės reikalams, Korėjos ir Japonijos bendradarbiavimas ir sinergija ateityje išliks“, – pažymėjo Yoon Suk-yeolas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????

????? portretas
?????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių