Kalifornija nusidažė vaivorykštės spalvomis

JAV Aukščiausiasis teismas tarė žodį – draudimas gėjams ir lesbietėms tuoktis prieštarauja Konstitucijai. Taigi, didžiausioje pagal gyventojų skaičių JAV Kalifornijos valstijoje draudimas negalios.

Homoseksualų svajonė

Pasaulyje vos saujelė valstybių pripažįsta gėjų santuokas. Homoseksualai tuoktis gali Vakarų Europoje, Skandinavijos šalyse, taip pat Brazilijoje, Urugvajuje, Argentinoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje ir Kanadoje.

Meksikoje ir Jungtinėse Valstijose draudimas tuoktis negalioja tik kai kuriose valstijose.

Nuo trečiadienio sąrašą JAV valstijų, leidžiančių tokias santuokas, papildė Kalifornija.

JAV Aukščiausiojo teismo sprendimo homoseksualų grupės ir jų priešininkai laukė su nekantrumu. Teismas galėjo pratęsti santuokų draudimą arba ne.

Devynių teisėjų buvo paprašyta įvertinti, ar atitinka šalies konstituciją Kalifornijos valstijos 8-asis pasiūlymas – konstitucinė pataisa, pasiūlyta referendumu 2008 m. lapkritį, reikalaujanti uždrausti valstijoje tos pačios lyties asmenų santuokas.

Teisėjai nusprendė nenagrinėti bylos, kurią pateikė tos pačios lyties asmenų santuokos priešininkai Kalifornijoje. Taigi, iš esmės kelias tuoktis gėjų poroms – laisvas.

Aktyvistai pateikė peticiją Aukščiausiajam teismui, kad minėtas 8-asis pasiūlymas būtų įteisintas, nes žemesnio rango teismas paskelbė jį negaliojančiu.

Visgi draudimas tuoktis homoseksualiems žmonėms ir toliau lieka negaliojantis.

B.Obama gyrė sprendimą

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino teismo sprendimą.

„Mūsų šalies įstatymai prisitaiko prie fundamentalios tiesos, esančios milijonų amerikiečių širdyse: jog visi amerikiečiai laikomi lygiais, kad ir kas jie būtų arba kad ir ką jie mylėtų, visi mes esame laisvesni“, – pareiškė B.Obama.

Apklausos prieš teismo sprendimą rodė, kad didžioji dalis amerikiečių palaiko homoseksualių porų santuokas.

Tiesa, Aukščiausiojo teismo sprendimas galioja tik Kalifornijai. Vakarinė valstija tapo 13-ąja kartu su Kolumbijos apygarda, kurioje gėjų santuokos legalizuotos. Bet 30-yje valstijų galiojančių šių santuokų draudimų teismo sprendimas nepanaikina.

Nepaisydami to, Amerikos gėjai ir lesbietės sprendimą vertina kaip svarbų įvykį jų kovoje už lygias teises.

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis net pareiškė, kad Pentagonas kuo skubiau imsis užtikrinti lygias sąlygas vienos lyties poroms. Kariuomenėje, kaip skaičiuojama, tarnauja apie 18 tūkst. homoseksualų, bet nežinoma, kiek jų yra susituokę.

Tačiau oponentai pareiškė, kad juos Aukščiausiojo teismo sprendimas nuvylė. Visgi jie žadėjo, kad diskusijos šiuo klausimu tik suintensyvės.

Atstovų Rūmų pirmininkas, aukštas konservatorių respublikonų partijos narys Johnas Boehneris, pareiškė, kad kitos valstijos neturėtų žengti Kalifornijos pavyzdžiu.

„Labai tikiuosi, kad valstijos apgins santuoką kaip sąjungą tarp vyro ir moters“, – rėžė respublikonas.

Nesutuoksi – keliausi į kalėjimą

Prancūzijoje neseniai buvo patvirtintas homoseksualų santuokas leidžiantis įstatymas, tačiau šalyje toks sprendimas sukėlė didžiulį nepasitenkinimą.

Antai Prancūzijos pietvakariuose esančio Arcangues miesto merui Jeanui Micheliui Colo, kuris atsisakė sutuokti gėjų porą, gresia byla.

Pasak gėjų advokatės Isabelle Duguet, J.M.Colo iškelta byla dėl diskriminavimo ir atsisakymo vykdyti savo oficialias pareigas.

Jei bus pripažintas kaltu, šešiasdešimtmečiui merui, kuris tris dešimtmečius vadovauja miesto savivaldybei, gali grėsti iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė ir net 75 tūkst. eurų bauda.

„Man santuoka yra moters ir vyro santuoka, sudaroma turint tikslą susilaukti vaikų. Aš nediskriminuoju, nes tos pačios lyties poros tiesiog yra nevaisingos. Tai lygybės parodija, didelė melagystė, – savo nuomonę išsakė J.M.Colo. – Geriau jau rinktis kartuves nei nusileisti.“

Tačiau Prancūzijos vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas J.M.Colo perspėjo dėl galimų „rimtų sankcijų“.

Prancūzija balandį tapo 14-a tos pačios lyties santuokas įteisinusia valstybe po to, kai prezidentas François Hollande’as, kuriam šis klausimas buvo vienas svarbiausių jo prezidento rinkimų kampanijoje, po ilgų ir karštų politinių debatų pasirašė šias sąjungas įteisinantį įstatymą. Pirmoji gėjų santuoka Prancūzijoje buvo užregistruota gegužės 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

per

per portretas
savaitę kauno tiesa perspjovė Delfi maždaug 5 kartus...........kas dieną po naujieną apie gėjų ''džiaugsmą''.............dar kokių vdeo ar foto padaugintų apie sexą per užpakalį ,darželinukai masiškai pultų užsisakyt šitą makulatūrą lengvatinėm sąlygom............

Vidma

Vidma portretas
Lt konstituciaj irgi priestarauja mano laisvem . O gal as noriu tuoktis su kaciukais ar suniukais ar su kokiu asilu , na kaip sakoma lasvas pasirinkimas .bele ant pimpalo uzlystu . :DDDDDD As suliciau komet gejai ir piedarastai isitvirtins LT tomet mes zoofilai kilsim in kova . O normalios seimos lai buna mazumoj , tik vat beda o kaip valdzia isivaisdoja mokescius rinkt jai nebus atieities karu ? In seima visiskai nusispjaut tik baznicioj tik vyriausibej !

vidmai

vidmai portretas
Jei jau mylinčius žmones lygini su kačiukais, tai savo mamą su kuo palygintum: su ožkyte ar vištyte?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių