Pereiti į pagrindinį turinį

Kambodžos budelis stojo prieš teismą

2009-02-18 09:00

Pagrindinis Kambodžos raudonųjų khmerų režimo kankintojas vakar stojo prieš Jungtinių Tautų remiamą genocido tribunolą. Tai ilgai lauktas pirmasis teismo procesas dėl mirties laukų Kambodžoje prieš 30 metų.

"Šis pirmasis teismo posėdis yra reikšmingų pastangų realizavimas sukuriant teisingą ir nepriklausomą tribunolą žmonėms, užimantiems aukštus vadovybės postus, teisti", – sakė teismo pirmininkas Nilas Nonnas.

Buvęs matematikos mokytojas 66 metų Kaingas Guekas Eavas, geriau žinomas kaip Duchas, raudonųjų khmerų režimo laikais vadovavo pagrindiniam kalėjimui, kuriame buvo nužudyta šimtai tūkstančių žmonių. Jis kaltinamas nusikaltimais žmoniškumui, karo nusikaltimais, kankinimais ir tyčinėmis žmogžudystėmis. Jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos, nes tribunolas neturi galios skirti mirties bausmės.

"Man tai labai svarbi diena, – sakė Chumas Mey, vienas iš dvylikos žmonių, išgyvenusių liūdnai pagarsėjusiame Tuol Slengo kalėjime. – Būsiu liudytojas, noriu pamatyti Duchą ir paklausti jo, kodėl mane įkalino."

Keli kiti tame kalėjime išgyvenę žmonės ir aukų artimieji susirinko prie specialiai pastatyto tribunolo pastato Pnompenio pakraštyje.

1999 m. suimtas Duchas buvo apkaltintas tuo, kad pats, vadovaudamas kalėjimui, įkurtam buvusioje mokykloje, asmeniškai prižiūrėjo, kaip daugiau nei 15 tūkst. vyrų, moterų ir vaikų kankinami ir žudomi. Jis anksčiau yra pareiškęs apgailestavimą dėl savo nusikaltimų.

"Pirmojo brolio" Pol Poto vadovaujami raudonieji khmerai atsakingi už vienus didžiausių XX a. nusikaltimų – jie sunaikino beveik ketvirtadalį savo šalies gyventojų. Šis judėjimas, kuris į valdžią iškilo kaip tragiškas JAV ir Vietnamo konflikto šalutinis padarinys, ištuštino Kambodžos miestus ir sugrąžino gyventojus į kaimą. Buvo žudomi miestiečiai, intelektualai, net tie žmonės, kurie tiesiog nešiojo akinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų