Pereiti į pagrindinį turinį

Kanados premjeras: kol valdys V. Putinas, Rusija į Didįjį septynetą negrįš

2015-06-05 06:37
AP-BNS inf.
Stephenas Harperis
Stephenas Harperis / Reuters nuotr.

Kanados vyriausybės vadovas Stephenas Harperis (Stivenas Harperis) ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijai neturėtų būti leista grįžti Didįjį septynetą (G-7), kol prezidento pareigas eis Vladimiras Putinas.

S.Harperis išskirtiniame interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, jog tikisi, kad G-7 šalys niekada neleis V.Putinui sugrįžti į grupę. Kanados premjeras tai pareiškė prieš savo kelionę į Ukrainą ir šį savaitgalį Vokietijoje įvyksiantį G-7 susitikimą.

S.Harperis sakė, kad dar gerokai prieš Ukrainos krizę Rusija buvo sugriovusi bet jokį pagrindą jai priklausyti šiam turtingųjų valstybių klubui.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusija suintesyvino ilgojo nuotolio bombonešių patruliavimą netoli Šiaurės Amerikos oro erdvės.

G-7 sustabdė Rusijos narystę grupėje praėjusiais metais, tačiau neatmetė galimybės jai sugrįžti.

„Aš nemanau, kad Didžiajame septynete yra vietos Vladimiro Putino vadovaujamai Rusijai. Taškas, - sakė S.Harperis. - Kanada labai smarkiai priešintųsi galimybei Putinui vėl sėsti prie šio stalo. Kad Rusija grįžtų, reikėtų konsensuso, o jo tiesiog nebus.“

Premjeras pabrėžė, kad Rusijai toli iki bendraminčių.

„Rusija dažniausiai sąmoningai stengiasi būti strategine priešininke, sąmoningai priešintis geriems dalykams, kuriuos mėginame nuveikti pasaulyje, ir tai daro dėl vienintelės priežasties - kad tiesiog tam priešintis“, - sakė S.Harperis.

Premjeras sakė, kad „vyruko, su kuriuo turime reikalų, mąstysena yra tokia, jog Šaltasis karas dar nepasibaigęs ir jis turi kovoti, kad kažkaip pakeistų jo pabaigą“.

„Nemanau, kad esama galimybių, jog Rusija pasikeis, kol jai vadovauja šis lyderis “, - pabrėžė S.Harperis.

S.Harperis pateko į pirmuosius puslapius per pernai lapkritį Australijoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, kai itin šaltai reagavo į V. Putiną, priėjusį paspausti jam rankos.

Kanados premjeras Rusijos lyderiui pareiškė: „Manau, paspausiu jums ranką, bet noriu jums pasakyti vienintelį dalyką - turite pasitraukti iš Ukrainos“.

Paklaustas, ką į šiuos jo žodžius atsakė V.Putinas, S.Harperis sakė, jog Rusijos prezidentas pareiškė negalintis to padaryti, nes jokių Rusijos pajėgų Ukrainoje nėra.

„Tai tipiškas Rusijos užsienio politikos pavyzdys - tvirtinti, kad juoda yra balta, nors visi žino, kad yra priešingai. Manau, kol jie laikysis tokio požiūrio, kol elgsis su mumis taip, tarsi būtume kvaili, tiktai nėra jokios prasmės vesti su jais dialogą“, - pažymėjo Kanados premjeras.

Daugiau naujienų