Kanados premjeras nesutinka su Rusijos dalyvavimu G-7 viršūnių susitikime

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pirmadienį atmetė galimybę Rusijai dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) šalių susitikime, nepaisant renginio organizatoriaus JAV prezidento Donaldo Trumpo noro pakviesti šią šalį.

„Rusija buvo pašalinta iš G-7, prieš keletą metų jai okupavus Krymą“, – sakė J. Trudeau.

„Jos besitęsianti nepagarba tarptautinėms taisyklėms ir normoms bei jų pažeidinėjimas yra priežastis, kodėl ji lieka už G-7 ribų ir liks toliau“, – pridūrė jis.

Šeštadienį D. Trumpas pranešė planuojantis atidėti birželio mėnesį planuotą susitikimą, kuriame turėtų dalyvauti JAV, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Italijos ir Japonijos lyderiai, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pranešė, jog dėl koronaviruso pandemijos į šį susitikimą neatvyks.

D. Trumpas pareiškė, kad gali mėginti susitikimą organizuoti rugsėjį ir kad prie jo prisijungti kviestų kai kurias kitas šalis, įskaitant Rusiją.

„Nemanau, kad G-7 tinkamai atstovauja tam, kas vyksta pasaulyje. Tai labai pasenusi šalių grupė“, – sakė D. Trumpas.

Jis sakė norintis prie išplėstinio susitikimo ateinantį rudenį pakviesti prisijungti Rusiją, Pietų Korėją, Australiją ir Indiją.

Kremlius pirmadienį pranešė apie D. Trumpo pokalbį telefonu su prezidentu Vladimiru Putinu, per kurį buvo aptartas D. Trumpo planas surengti pertvarkytą G-7 susitikimą, „su galimu kvietimu Rusijos, Australijos, Indijos ir Pietų Korėjos vadovams“.

J. Trudeau šią galimybę kategoriškai atmetė.

„Išties labai svarbu šiuos susitikimus toliau rengti ir užsitikrinti, kad šiuo krizės metu veiktume sutartinai tarptautiniu mastu“, – sakė jis.

2014 metais Rusija buvo pašalinta iš tuomečio Didžiojo aštuoneto (G-8), Maskvai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sis

sis portretas
prancuzas ko gero yra itakojamas britu monarchijos ir ypac soroso ir nenori prarasti posto tai vykdo ju paliepima?...

klounas

klounas portretas
daugiau zodziu nera

ismintingas zmogus

ismintingas zmogus portretas
ir Putinas nesutinka su jo dalyvavimu pasiplepejime....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių