Karą terorizmui paskelbusiems socialinių tinklų įkūrėjams – grasinimai

Džihadistų judėjimas "Islamo valstybė" (IS) išplatino vaizdo įrašą, kuriuo siekė įbauginti "Facebook" ir "Twitter" įkūrėjus bei vadovus Marką Zuckerbergą ir Jacką Dorsey. Šie anksčiau pareiškė, kad islamistai negalės naudotis jų sukurtų socialinių tinklų paslaugomis.

Grasinančiame vaizdo įraše matyti M.Zuckerbergo ir J.Dorsey fotografijos, suvarpytos kulkomis. Greta parašyti abiejų vardai ir jų sukurtų socialinių tinklų pavadinimai.

Filmuko trukmė – maždaug 25 min. Jame kalbama apie tai, kad "Facebook" ir "Twitter" vadovai sulauks atsako už savo sprendimą blokuoti IS prieigą prie šių tinklų.

Abiejų socialinių tinklų atstovai pernai paskelbė, kad inicijuoja kampaniją, kurios metu kiekvienas internautas, šlovinantis IS arba kaip nors kitaip kurstantis terorizmą bus pašalintas iš šių socialinių tinklų. Pasak "Facebook" ir "Twitter" atstovų, toks sprendimas priimtas dėl to, kad per populiarius socialinius tinklus nebūtų platinama islamistų propaganda bei verbuojami nauji nariai.

IS atrėžė, kad ji kontratakuos – netrukus džihadistų organizacija paskelbė, esą įsilaužė į 10 tūkst. "Facebook" bei 5 tūkst. "Twitter" profilių.

IS programišiai taip pat ne sykį prisiėmė atsakomybę už "Facebook" ir kitų tinklų veikimo sutrikimus, nors pačios kompanijos neigė, jog į jų sistemas būtų kas nors įsilaužęs.

"Facebook" po pasirodžiusių grasinimų M.Zuckerbergui teigė, kad neturi ko komentuoti. Panašiai kalbėjo ir "Twitter" atstovai – jų teigimu, panašūs grasinimai – ne naujiena.

"Taip labai dažnai nutinka", – patvirtino "Twitter" atstovas. O ar labai dažnai virtualioje erdvėje pasirodo kompanijos įkūrėjo J.Dorsey veidas, kuris yra suvarpytas kulkų? Atstovas pripažino, kad labai dažnai. Galiausiai, pasidomėjus, ar į tokius grasinimus rimtai reaguojama ir ar nekelia tai pavojaus, atstovas atsakė: "Sveiki atvykę į mūsų pasaulį! Patikėkite, grasinimai – mūsų kasdienybė."

"Twitter" vasario mėnesio pradžioje paskelbė, kad blokavo iš viso 125 tūkst. profilių, kuriuose buvo šlovinama IS bei kurstoma neapykanta. "Kaip ir daugelis žmonių pasaulyje, esame pasibaisėję žiaurumais, kuriuos vykdo šios džihadistų grupės. Smerkiame "Twitter" naudojimą tokiems tikslams", – pažymėjo kompanija.

Bet amerikiečių technologijų milžinė "Apple" šio mėnesio pradžioje metė iššūkį ne IS, o JAV Federaliniam tyrimų biurui (FTB).

Kompanija, argumentuodama savo klientų duomenų saugumu, atsisakė patenkinti FTB prašymą specialiai sukurti saugumo spragą "iOS" sistemoje, leisiančią prieiti prie kompanijos įrenginiuose esančių vartotojų duomenų.

To FTB prireikė aiškinantis žudynių San Bernardino mieste aplinkybes – mat pas vieną šių žudynių organizatorių agentai aptiko išmanųjį "Apple" telefoną, prie kurio saugomų duomenų be slaptažodžio negalėjo prieiti.

Bet "Apple" argumentavo, kad tai leistų JAV valdžiai, kuri ir taip disponuoja gausybe informacijos, prieiti prie jos klientų duomenų.

Ginčas nukeliavo net į teismą, kuris priėmė palankų JAV vyriausybei sprendimą, tačiau amerikiečių technologijų milžinas pareiškė, kad neketina nusileisti, mat toks sprendimas viršija konkrečios bylos teismo įgaliojimus, nes reikštų visų per daug metų sukurtų ir "Apple" naudojamų informacijos apsaugos metodų sunaikinimą.

Šis skandalas, kuris jau pramintas "Apple" ir FTB mūšiu, smarkiai padidino vartotojų pasitikėjimą "Apple". Išmaniųjų telefonų kūrėją parėmė ir kai kurie konkurentai, pavyzdžiui, "Google".

Jei Jungtinių Valstijų federalinė valdžia savo pretenzijų neatšauks, FTB ir "Apple" mūšis gali peraugti į didžiausią istorijoje procesą dėl asmens duomenų gynimo bei vieną stambiausių teisinių ginčų tarp valstybės ir privačios kompanijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių