Pereiti į pagrindinį turinį

Karas – aitvaras, sunešęs turtus

2009-08-16 18:00
Priežastis: A.M.Mohsinas įsitikinęs, kad jo sėkmės istorija įmanoma tik Amerikoje arba esant Amerikos okupacijai.
Priežastis: A.M.Mohsinas įsitikinęs, kad jo sėkmės istorija įmanoma tik Amerikoje arba esant Amerikos okupacijai. / "The New York Times" nuotr.

Daugeliui irakiečių JAV invazija į jų šalį atnešė tik skausmą ir netektis, bet ne buvusiam kepėjui Arazui M.Mohsinui.

Sėkmės paslaptis – okupacija

Neseniai vyras už linksmybes viename elitinių Bagdado klubų paliko 50 tūkst. JAV dolerių (apie 125 tūkst. litų). Kai svečiai užsuka į jo antrus namus, jis su pasididžiavimu rodo du povus, kuriuos atsigabeno iš Dubajaus. A.M.Mohsinas turi visą sodą egzotiškų paukščių ir kartais juos dovanoja draugams.

"Turiu keturis automobilius, – išdidžiai pasakojo jis dienraščiui "International Herald Tribune". – "Land Cruiser" man kainavo 80 tūkst. dolerių (200 tūkst. litų)."

Visureigis stovi lauke, prie kulkų ir skeveldrų išvarpytos jo namo sienos, Bagdado Mansuro rajone, kur dar visai neseniai vyko šiitų ir sunitų susirėmimai. Rodydamas savo 2 tūkst. dolerių (5 tūkst. litų) kainuojantį laikrodį (dar vieną už 20 tūkst. dolerių (50 tūkst. litų) jis užsideda tik ypatingais atvejais), A.M.Mohsinas teigia įsitikinęs, kad jo sėkmės istorija įmanoma tik Amerikoje arba esant Amerikos okupacijai.

Skundė "Al Qaedą"

Pirmus trejus po 2003-iųjų JAV invazijos metus vyras praleido Kurdistane, Irako šiaurės rytuose. Bet 2006-aisiais jis nusprendė surizikuoti ir įsidarbinti JAV armijoje vertėju.

"Mačiau, kad visi, kurie dirbo su amerikiečiais, uždirbdavo labai gerai", – prisiminė jis.

Nors vyras nuolat nešiojo kaukę, vieną kartą vis tiek buvo sumuštas už pagalbą amerikiečiams. Netrukus A.M.Mohsinas apsistojo JAV bazėje netoli Bagdado ir padėdavo amerikiečiams ieškoti ekstermistų.

"Mano vaikinai ateidavo ir pasakydavo, kuris yra blogas, kuris – ne. Jie pažinojo visus", – pasakojo A.M.Mohsinas. Jis dar saugo dokumentus, įrodančius, kad dirbo amerikiečiams.

Netrukus JAV kariai pradėjo pasitikėti A.M.Mohsinu. O po dvejų metų vyras nutarė pasinaudoti įgytais ryšiais ir patirtimi.

Milijoninės sumos

Jis susipažino su tam tikrais žmonėmis iš Ramadžio miesto, kurie mokėjo laviruoti tarp Anbaro provincijoje siautusių ekstremistų. Netrukus A.M.Mohsino vežė žvyrą į JAV karinę bazę. To sandorio vertė buvo 80 tūkst. dolerių (šių dienų kursu 200 tūkst. litų).

"Mes gavome 40 tūkst. pelno", – pasigyrė jis ir pridūrė, kad jo dalis buvo 15 tūkst. dolerių (37,5 tūkst. litų). Pamatęs, kokie pinigai atitenka sudarius sutartis su amerikiečiais, A.M.Mohsinas įkūrė savo bendrovę "Future Company", į kurią įtraukė ir pažįstamus iš Ramadžio.

Vyro žodžius čia pat nebyliai patvirtino jo partneriai, susėdę prie šokoladinio torto ir "Pepsi" buteliukais nukrauto stalo. Tiesa, tik A.M.Mohsinas leido "International Herald Tribune" straipsnyje įvardyti savo tikrą vardą ir pavardę.

Mokyklos rekonstrukcija verslininkui atnešė 20 tūkst. dolerių (50 tūkst. litų) pelno (visa kontrakto suma buvo 75 tūkst. dolerių (187,5 tūkst. litų). Tačiau A.M.Mohsinui tai jau tapo per smulku.

Amerikiečiai pasiūlė už 700 tūkst. dolerių (1,75 mln. litų) pastatyti policijos būstinę Abu Graibe, kur jokie Vakarų darbininkai nedrįsdavo net kojos įkelti.

"Sutarėme su vietos "Al Qaedos" lyderiu, – pasakojo A.M.Mohsinas. – Jis pažadėjo nesunaikinti būstinės, o mes – nemenką sumos dalį jam."

Kai projektas buvo įgyvendintas, jis amerikiečiams įdavė "Al Qaedos" partnerį, ir šis netrukus buvo areštuotas. Sandėrio pelnas – 350 tūkst. dolerių (875 tūkst. litų). Visiems nuo to tapo tik geriau, tikino verslininkas.

Nuo to laiko sutarčių su amerikiečiais sumos perkopė šešiaženklį skaičių. Ar tai būtų šiukšlių valymas už 1 mln. dolerių (2,5 mln. litų), ar sienos statymas už 1,5 mln. dolerių (3,75 mln. litų), didžioji dalis pinigų patekdavo tiesiai A.M.Mohsinui į kišenę.

Korupcijoje skęstanti šalis

Nors jis ir nieko esą neteisėta nedarė, jo bendrovės "Future Company" veikla parodo, kokios didžiulės sumos JAV mokesčių mokėtojų pinigų buvo skirtos Irakui ir kiek mažai už juos nuveikta.

Infrastruktūra Irake vis dar žemo lygio, todėl įtvirtinę šiokį tokį saugumo lygį, šalies politikai paskelbė kovą su įsišaknijusia korupcija. Gegužę buvo nušalintas ir vėliau suimtas prekybos ministras. Jis kaltinamas pasinaudojęs padėtimi, kad susikrautų turtus.

Mažiausiai dar keli ministrai gali sulaukti parlamento kvietimo pasiaiškinti dėl savo finansinės padėties ir jos kilmę. Irako premjeras Nuri Kamalis al-Maliki pareiškė, kad mažiausiai 1 tūkst. pareigūnų gresia kaltinimai korupcija. Tačiau opozicija rodo ir į paties Vyriausybės vadovo aplinką.

Klestint visuotinei korupcijai, A.M.Mohsino per daug negraužia sąžinė, kad jis sugebėjo pasinaudoti padėtimi.

Tačiau amerikiečiai ruošiasi pasitraukti ir jis nežino, kas toliau bus su "Future Company". Vyras mano, kad paliks Bagdadą ir grįš į gimtąjį Kurdistaną. Dirbti su Irako vyriausybe per daug sunku. Vieną kartą A.M.Mohsino bendrovė gavo vyriausybinį užsakymą ir jį įvykdė, tačiau iki šiol neatgauna pinigų.

"Jie labai korumpuoti", – apibendrino jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų