Pereiti į pagrindinį turinį

Karinis Artimųjų Rytų konfliktas - be atokvėpio

2006-08-08 00:00

Izraelis bombarduoja civilius ir tiltus, nutraukdamas humanitarinės pagalbos teikimą nukentėjusiems

Izraelis bombarduoja civilius ir tiltus, nutraukdamas humanitarinės pagalbos teikimą nukentėjusiems

Mūšiai Artimuosiuose Rytuose nesiliauja jau ketvirta savaitė. Vakar, praėjus dienai po to, kai per įnirtingas “Hizbollah” raketų atakas žuvo 15 žmonių, Šiaurės Izraelis vėl buvo apšaudytas iš Libano paleistomis raketomis, nuo kurių nukentėjo mažiausiai vienas žmogus, pranešė gelbėjimo tarnybos. Žydų valstybė atsakė dar daugiau aukų pareikalavusiomis atakomis.

Bombos krito ant civilių

Libano ministras pirmininkas Fuadas Siniora vakar pranešė, kad pietiniame Hulos kaime per Izraelio antskrydžius, kuriuos pavadino “tyčinėmis žudynėmis”, žuvo 40 žmonių, pranešė “Reuters”-AFP-BNS.

“Prieš valandą Hulos kaime įvyko siaubingos žudynės, tapusios tyčinio Izraelio bombardavimo rezultatu. Per jas žuvo daugiau kaip 40 kankinių”, - teigė F.Siniora per arabų užsienio reikalų ministrų susitikimą Beirute, kurio metu taip pat paragino musulmoniškas valstybes paremti raginimus nedelsiant ir besąlygiškai nutraukti ugnį.

Izraelio aviacija sugriovė kelis šio kaimo namus. Pirmiausiai kliuvo pastatui, kuriame slėpėsi 17 žmonių. Kiti, maždaug šeši smūgiai kiek vėliau teko keturiems gretimiems namams, kuriuose buvo apie 40 žmonių. Policijos žiniomis, po griuvėsiais gali būti 45 žmonės. “Hizbollah” partizanai anksčiau pranešė, kad Izraelio pajėgos atakavo partizanų būrį netoli minėto kaimo ir sužeidė penkis karius.

Hulos kaimo gyventojai sako, kad žuvusiųjų gali būti iki 60, tarp jų - ir vaikai. Dauguma kaimo gyventojų - piemenys, kurie atsisakė trauktis iš savo namų, nes kaimiečiams rūpėjo jų gyvuliai. Taip pat vakar per Izraelio antskrydžius Libane žuvo mažiausiai 17 civilių gyventojų.

Sekmadienį Izraelyje nuo “Hizbollah” raketų žuvo 15 žmonių, tarp jų 12 armijos rezervistų, pakviestų į tarnybą. Tai buvo didžiausias Izraelio aukų skaičius per vieną dieną nuo pat karo Libane pradžios. Po šių atakų Šiaurės Izraelyje nuo raketų smūgių žuvusių žmonių skaičius pakilo iki 48.

Libane daugėja “Hizbollah” šalininkų

BBC korespondentas Hju Saikesas, lankydamasis Beirute, turėjo atsakinėti į paprastų žmonių klausimus. “Manęs klausia, kada tai liausis? Aš galiu tik pečiais gūžčioti”, - pasakojo žurnalistas. Žmonės jo teiravosi, ar bus atakuojamas Beirutas. “Koks būtų tikslas?”, - aš atsakiau. Tada vėl bombarduotas Beirutas”, - pranešė žurnalistas.

H.Saikesas pasakojo, kad žmonės klausinėja, kodėl Izraelis bombarduoja tų žmonių namus. “Mes nesame “Hizbollah”, - tikino libaniečiai.

“Izraelis sako, kad atsinaujinusios Beiruto atakos yra pateisinamos, nes jie atakuoja “Hizbollah”. Tačiau šimtams tūkstančių miesto gyventojų, kurie nepalaiko “Hizbollah”, tai atrodo kaip kolektyvinė bausmė”, - pažymi BBC žurnalistas. Jis taip pat pažymi, kad tarp libaniečių atsiranda daugiau “Hizbollah” šalininkų. “Juo daugiau Izraelis sunaikins, tuo daugiau šalininkų “Hizbollah” galės užverbuoti”, - mano H.Saikesas.

JT nesuderino rezoliucijos

Dėl Libano prieštaravimų teko atidėti balsavimą dėl Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijos, kuria siekiama nutraukti mūšius ir nustatyti sąlygas Izraelio ir “Hizbollah” konfliktui išspręsti.

Penkiolikos narių JT Saugumo Taryba vakar surengė konsultacijas, o JAV ir Prancūzija turėjo pateikti pataisytą tekstą. Šios dvi valstybės vylėsi, kad balsavimas dėl rezoliucijos bus surengtas pirmadienį, bet vėliau paskelbta, kad ji gali būti priimta anksčiausiai antradienį.

Pagrindinė kliūtis yra maždaug 10 tūkst. Izraelio karių buvimas Pietų Libane. Rezoliucijos projekte neraginama jų išvesti - šis klausimas būtų sprendžiamas kitoje rezoliucijoje dėl tarptautinių pajėgų steigimo ir taikos sąlygų nustatymo.

Libano užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Nuhadas Mahmudas pateikė Tarybai Beiruto pasiūlymus ir “Reuters” sakė, kad dabartinis tekstas “yra neįgyvendinamas”.

Rezoliucijos projekte raginama “visiškai nutraukti karo veiksmus” ir sakoma, kad “Hizbollah” privalo nutraukti visas atakas, o Izraelis privalo sustabdyti “karines puolamąsias operacijas”. Joje JT taikdarių prašoma stebėti paliaubas ir nustatomi principai, būtini nuolatiniam politiniam susitarimui.

Izraelis rezoliucijos projektą vertina palankiai, Jeruzalėje sakė aukštas vyriausybės pareigūnas, kuris pažymėjo, kad joje Izraeliui leidžiama atsakyti į “Hizbollah” išpuolius po paliaubų paskelbimo ir nenurodoma iš Pietų Libano išvesti 10 tūkst. izraeliečių karių.

Toliau griauna tiltus

Per izraeliečių antskrydį pirmadienį buvo smogta paskutiniam perėjimui per Libano Litanio upę, pranešė viena humanitarinės pagalbos organizacija, kuri nurodė, kad taip buvo blokuotas pagrindinis pagalbos Sūro uostamiesčiui ir labai nukentėjusiems aplinkiniams rajonams koridorius, pranešė “Reuters”-BNS.

Organizacijos “Gydytojai be sienų” (“Medecins San Frontieres”, MSF) direktorius Kristoferis Stouksas sakė, kad subombardavus minimą laikiną tiltą turėjo sustoti maistą, vaistus ir degalus į Sūrą gabenančių automobilių vilkstinė. Sūre šią savaitę dėl intensyvių kovos veiksmų padaugėjo sužeistųjų.

“Paskutinis mums likęs tiekimo kelias į Sūrą buvo perkirstas”, - sakė jis po antskrydžio prieš Kasmijeho tiltą maždaug 10 km į šiaurę nuo Sūro. Pagrindinis Kasmijeho kelio tiltas buvo sugriautas per ankstesnius antskrydžius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų