Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainai vadovaus koalicinė vyriausybė, kurios premjeru taps A. Jaceniukas

2014-02-27 08:44

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį susitarė, kad šaliai vadovaus koalicinė vyriausybė, o ministrų kabineto vadovo postas siūlomas buvusiam ekonomikos ministrui Arsenijui Jaceniukui.

A.Jaceniukas
A.Jaceniukas / "Reuters" nuotr.

Ukrainai vadovaus koalicinė vyriausybė, kurios premjeru taps A.Jaceniukas

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį susitarė, kad šaliai vadovaus koalicinė vyriausybė, o ministrų kabineto vadovo postas siūlomas buvusiam ekonomikos ministrui Arsenijui Jaceniukui.

„Mūsų šalis atsidūrusi prie ekonominės ir politinės griūties slenksčio“, – A.Jaceniukas sakė Aukščiausiosios Rados nariams, kai buvo iškelta jo kandidatūra.

Jis taip pat perspėjo, kad šiuo metu kyla grėsmė Ukrainos teritoriniam vientisumui, ir pažadėjo vesti šalį integracijos su Europa keliu.

Apie koalicijos Radoje suformavimą paskelbė parlamento pirmininkas, laikinai einantis valstybės vadovo pareigas Oleksandras Turčynovas.

„Pagal Ukrainos konstitucijos 83-iąjį straipsnį oficialiai skelbiu, kad vasario 27 dieną buvo sukurta ir užregistruota ... koalicija „Europinis pasirinkimas“, - pareiškė jis per parlamento posėdį.

O.Turčynovas nurodė, kad koalicijoje yra 250 deputatų.

Pasak parlamento pirmininko, koaliciją sudarė frakcijų „Batkivščyna“ („Tėvynė“), UDAR („Smūgis“). „Svoboda“ („Laisvė“), grupių „Ekonominis vystymasis“, „Suvereni europietiška Ukraina“ ir kiti deputatai.

ES laiko Turčynovą teisėtu laikinuoju prezidentu

Europos Sąjunga neabejoja dėl prezidentinių įgaliojimų suteikimo Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkui Oleksandrui Turčynovui teisėtumo, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisijos atstovas Olivier Bailly.

"Ukrainos parlamentas, kuris mums yra teisėta Ukrainos valdžia, prieš kelias dienas triuškinama balsų dauguma priėmė sprendimą, remiantis kuriuo buvo paskirtas (laikinasis) prezidentas. Mums jis yra Ukrainos prezidentas", - EK atstovas sakė spaudos konferencijoje Briuselyje, atsakydamas į klausimą, ar ES ir toliau laiko V.Janukovyčių teisėtu Ukrainos prezidentu.

Ukraina iškvietė Rusijos pasiuntinį ir pareikalavo derybų su Maskva

Ukrainos URM ketvirtadienį iškvietė Rusijos pasiuntinį Kijeve ir pareikalavo nedelsiant surengti konsultacijas su Maskva, kai autonominiame Krymo regione prorusiški ginkluoti užpuolikai užėmė vietos parlamento ir vyriausybės pastatus.

Ministerijos pranešime nurodoma, kad pasiuntiniu Andrejui Vorobjovui buvo įteikta nota, kurioje reikalaujama, kad Krymo uostamiestyje Sevastopolyje veikiančios Rusijos jūrų pajėgų bazės kariai liktų bazės teritorijoje.

Rusija atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių Kijeve, kai Ukrainos parlamentas praeitą šeštadienį nušalino prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Tuo tarpu ketvirtadienį paryčiais nežinomi ginkluoti užpuolikai užėmė Krymo parlamento ir vyriausybės pastatus Simferopolio mieste, ant kurių iškėlė Rusijos vėliavą, todėl tikėtina, kad jie yra rusų separatistai.

Ukrainos parlamentaras, kandidatas į vicepremjerus eurointegracijos klausimams Borisas Tarasiukas iš frakcijos „Batkivščyna“ neatmeta galimybės, kad Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga Kijevas gali pasirašyti jau artimiausiu metu.

„Jeigu Europos Sąjunga (reikalaus pasirašyti sutartį) prezidento lygiu, tai gali užsitęsti ir iki to laiko, kai bus įvykę prezidento rinkimai. Jeigu tokia sąlyga nebus keliama, tai, galvoju, vyriausybė bus pasirengusi pasirašyti sutartį per savaitę ar dvi“, - žurnalistams sakė B.Tarasiukas.

Kijeve formuojama naujoji Ukrainos vyriausybė

Ukrainos liaudies pasitikėjimo tarybos, vienijančios Maidano politines jėgas, narė, medikė Olha Bohomolec atsisakė užimti jai pasiūlytą vicepremjero, atsakingo už humanitarinę politiką, postą naujoje šalies vyriausybėje.

„Aš, Olha Bohomolec, šią naktį atsisakiau man pasiūlytų vicepremjero, atsakingo už humanitarinius klausimus, pareigų naujoje vyriausybėje. Pranešu visiems, kad ir toliau dirbsiu savo darbą, reikalingą žmonėms Ukrainos Maidane, ir maksimaliai remsiu mūsų šalies vienybę“, – parašė ji ketvirtadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Regionų frakcija - už opoziciją

Ukrainos Regionų partijos parlamentinė frakcija balsuos už frakcijos „Batkivščyna“ lyderio Arsenijaus Jaceniuko kandidatūrą į premjero postą, sakė Regionų partijos deputatas Jurijus Mirošnyčenka.

„Surengėme frakcijos posėdį ir nusprendėme palaikyti premjero kandidatūrą ir vyriausybės programą. Kalbant apie ministrų kabineto sudėtį, tai priklausys nuo to, kokios kandidatūros bus iškeltos, ir mes apsispręsime eigoje“, - Kijeve žurnalistams sakė J. Mirošnyčenka.

Naująją Ukrainos valdančiąją koaliciją sudarys 250–260 deputatų

Ukrainos parlamento, turinčio 450 vietų, naują valdančiąją koaliciją tikriausiai sudarys 250–260 įstatymų leidėjų, ketvirtadienį nurodė partijos UDAR frakcijos atstovas Viktoras Čumakas.

„Mūsų koalicijoje bus apie 250–260 deputatų“, – jis sakė žurnalistams Kijeve.

Ukrainos prokuratūra mano, kad Janukovyčius ir Zacharčenka neišvyko iš šalies

Ukrainos generalinio prokuroro pirmasis pavaduotojas Mykola Holomša pareiškė, jog turima operatyvinė informacija rodo, kad nušalintas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir buvęs vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka vis dar yra Ukrainoje.

„SBU (Ukrainos saugumo tarnyba) ir vidaus reikalų institucijos nurodo galimas buvimo vietas. Vakar, pavyzdžiui, buvo nurodyta, kur jie gali būti, ir vidaus reikalų bei SBU pareigūnai dirba visu režimu, kad būtų įgyvendinami tam tikri veiksmai dėl sulaikymo“, – sakė jis spaudos konferencija.

Paklaustas, ar V.Janukovyčius ir V.Zacharčenka yra užsienyje, M.Holomša atsakė: „Esama informacijos, kad jie dar yra Ukrainoje“.

Pasak generalinio prokuroro pavaduotojo, ieškoti jų pradėta prieš kelias dienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų