Kinija: Dalai Lamos paskirtas Pančen Lama gyvena „normalų gyvenimą“

Vaikas, dingęs prieš 25 metus po to, kai buvo Dalai Lamos paskirtas Tibeto budistų lyderiu, dabar jau baigė universitetą ir gyvena „normalų gyvenimą“, antradienį pranešė Kinija, Jungtinėms Valstijoms paraginus atskleisti jo buvimo vietą.

Tremtyje Indijoje gyvenantis ir daug sekėjų turintis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama 1995 metais paskelbė Genduną Choekyi Nyimą (Genduną Čokji Njimą) atgimusiu Pančen Lama – antruoju aukščiausio rango dvasininku tibetietiškojo budizmo Gelugpos mokykloje.

Trimis dienomis vėliau šešiametis berniukas buvo paimtas Kinijos pareigūnų ir nuo to laiko nebepasirodė viešumoje. Žmogaus teisių gynėjų grupės jį vadino jauniausiu politiniu kaliniu pasaulyje.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį pareikalavo, kad Kinija „nedelsiant“ atskleistų jo buvimo vietą.

„Tibeto budistai, kaip visų tikinčiųjų bendruomenių nariai, privalo turėti galimybę rinkti, ugdyti ir garbinti savo religinius lyderius pagal savo tradicijas, nesikišant vyriausybei“, – sakoma M. Pompeo pareiškime.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Gedhunas Choekyi Nyima prieš įstodamas į universitetą įgijo „nacionalinį privalomąjį išsilavinimą“, o dabar jis ir jo šeima „nenori, kad pašaliniai asmenys kištųsi į jų normalų gyvenimą“.

„Jis jau pradėjo dirbti“, – žurnalistams per spaudos konferenciją paskelbė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas).

Jis perspėjo Jungtines Valstijas „nesinaudoti Tibeto reikalais kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus“. 

Pekinas yra paskyręs savo Pančen Lamą, kuris yra surengęs virtinę gerai surežisuotų viešų pasirodymų, nors dauguma tibetiečių jo nepripažįsta.

Kinijos formaliai ateistinė vyriausybė aiškiai leidžia suprasti, kad pati gali siekti paskirti įpėdinį 84 metų Dalai Lamai, kuris išlieka visuotinai pripažįstamas judėjimo už Tibeto autonomiją veidas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kinija jau padarė, kad maža nepasirodytų, du.

Kinija

Kinija portretas
ji padarys komunistiniu Lama, komunistinio purvo skleideju.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių