Pereiti į pagrindinį turinį

Kinija pakvietė Rusijos karius žygiuoti parade Pekine

2015-05-11 11:33
„Reuters“-BNS inf.
Tiananmenio aikštė
Tiananmenio aikštė / Reuters nuotr.

Kinija pakvietė Rusijos karius dalyvauti rugsėjį Pekine vyksiančiame kariniame parade, kai bus minimos Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės, pirmadienį pranešė Gynybos ministerija.

Tikėtina, kad toks žingsnis paskatins Vakarų šalių lyderius nedalyvauti tose iškilmėse, tvyrant didelei įtampai dėl Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje.

Pekinas vengė paskelbti, kokios šalys bus kviečiamos į tą paradą, bet sakė, veikiausiai bus kviečiami Vakarų šalių, kurios per karą padėjo Kinijos pajėgoms, atstovai.

Vis dėlto šalia prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) per tą paradą tribūnoje tikriausiai stovės nedaug aukšto rango Vakarų šalių pareigūnų, kuriuos nuo dalyvavimo gali atgrasyti daugelis veiksnių, įskaitant tikėtiną Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvykimą.

Xi Jinpingas dalyvavo šeštadienį Maskvoje vykusį paradą, minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje 70-ąsias metines.

Gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad itin įtakingos Centrinio karinio komiteto pirmininko pavaduotojas Fan Changlongas (Fan Čanglongas) sakė Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu, kad Kinija „šiltai kviečia Rusijos kariuomenės vadus ir armijos dalinius“ dalyvauti rugsėjį vyksiančiose iškilmėse Pekine.

Pastarasis Xi Jinpingo vizitas Rusijoje ir pasirodymas minėjimuose Maskvoje „pakėlė visokeriopą Kinijos ir Rusijos strateginę partnerystę į naują lygmenį“, Gynybos ministerija citavo Fan Changlongą.

Paradas Pekine, per kurį kariuomenės daliniai veikiausiai žygiuos Tiananmenio aikštėje, Xi Jinpingui bus pirmasis nuo 2012 metų pabaigos, kai jis perėmė vadovavimą Komunistų partijai ir ginkluotosioms pajėgoms, o 2013 metų pradžioje tapo šalies prezidentu..

Kinijos ryšius su Japonija jau seniai trikdo, anot Pekino, Tokijo nenoras atgailauti dėl dalies Kinijos teritorijos okupacijos, prasidėjusios dar prieš Antrąjį pasaulinį karą ir pasibaigusios 1945 metais. Pekinas reta praleidžia progą priminti tai savo žmonėms ir pasauliui.

Praeitą mėnesį JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vyriausiasis patarėjas Azijos reikalams Evanas Medeirosas sakė, kad jam kyla klausimų, ar didelis karinis paradas iš tikrųjų siųstų susitaikymo žinią ir padėtų užgydyti praeities žaizdas. Tie jo komentarai sulaukė griežtos Kinijos kritikos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų