Kosovo prezidentas Hagos tribunole apkaltintas karo nusikaltimais

Kosovo prezidentui Hashimui Thaci (Hašimui Tačiui) pateikta 10 kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui dėl jo vaidmens šalies 10-ojo dešimtmečio konflikte, trečiadienį paskelbė Hagoje įsikūręs Kosovo specialusis teismas, tiriantis nusikaltimus prieš etninius serbus per 1998–1999 metų Kosovo karą ir po jo.

„Kaltinamajame akte teigiama, kad Hashimas Thaci, Kadri Veseli (Kadris Veselis) ir kiti apkaltinti įtariamieji yra pagal baudžiamąją teisę atsakingi už beveik 100 žmogžudysčių“, – sakoma Kosovo specialiųjų rūmų pareiškime. Kalbama apie politinių oponentų, Kosovo albanų, serbų ir romų nužudymus.

Pareiškime nurodoma, kad kaltinimai buvo pateikti balandį, o paviešinti šį trečiadienį.

H. Thaci buvo nepriklausomybės kovotojų politinis lyderis, o buvęs parlamento pirmininkas K. Veseli – vienas iš Kosovo išvadavimo armijos (KLA) aukšto rango vadų. KLA 1998-1999 metais kovojo už Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos kare su tuometiniu autokratinio lyderio Slobodano Miloševičiaus režimu. 

Taip pat apkaltinti aštuoni kiti buvę separatistų kovotojai. Įtariamieji taip pat kaltinami persekiojimais ir kankinimais.

Prezidento patarėjai kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Prieš kaltinimų paskelbimą H. Thaci planavo nuskristi į Vašingtoną ir šeštadienį Baltuosiuose rūmuose su Serbijos lyderiais derėtis dėl taikos susitarimo tarp Serbijos ir Kosovo. Kol kas neaišku, ką kaltinimai galėtų reikšti šiai kelionei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kosovo je Srbija

Kosovo je Srbija portretas
Banditų valstybė, ištikimai laižanti jankių teroristams.

Mercedes

Mercedes  portretas
Sita albaniska suda reiketu atiduoti serbam

nordland

nordland portretas
visa ta laika, nuo teisingumo ji dangste jav, kuri tame kosove, susikure didziausia karine baze europoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių