Kremliaus palaikomas kandidatas teigia laimėjęs rinkimus separatistinėje Abchazijoje

Kremliaus palaikomas lyderis Gruzijos separatistiniame Abchazijos regione pirmadienį pareiškė laimėjęs kontroversiškus rinkimus, kuriuos centrinė vyriausybė ir Vakarai laiko neteisėtais.

Per ankstesnę Raulio Chadžimbos penkerių metų kadenciją šis mažytis anklavas Juodosios jūros pakrantėje siekė vis glaudesnių ryšių su Rusija – viena iš vos kelių šalių, pripažįstančių Abchazijos nepriklausomybę.

„Laimėjome dėl jūsų paramos“, – sakė R. Chadžimba apie 2 tūkst. savo šalininkų per mitingą, surengtą vėlai sekmadienį regiono pagrindiniame mieste Suchumyje, pranešė rusų žiniasklaida.

Pasak R. Chadžimbos biuro, jis per antrąjį rinkimų turą surinko 49,4 proc. balsų, o jo varžovas Alchas Kvicinija – 47,5 procento.

A. Kvicinija pirmadienį sakė ketinąs apskųsti balsavimo rezultatus, bet nedetalizavo savo pareiškimo.

Gruzija neteko Abchazijos kontrolės per 10-e dešimtmetyje įsiplieskusį kruviną karą su separatistais, pareikalavusį dešimčių tūkstančių gyvybių abiejose pusėse.

Didžioji dalis Abchazijoje gyvenusių etninių gruzinų buvo priverstinai išvaryti iš regiono, o Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pavadino tuos įvykius „etniniu valymu“.

Anot Gruzijos užsienio reikalų ministerijos, rinkimai „nėra teisėti nei juridine, nei politine, nei moraline prasmėmis“.

„Vadinamieji „prezidento rinkimai“ yra dar vienas bergždžias mėginimas įteisinti etninius valymus, besitęsiančią nelegalią okupaciją ir faktinę Abchazijos regiono aneksiją“, – pridūrė institucijos atstovai.

JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Europos Sąjunga ir NATO savo ruožtu išplatino pareiškimus, kuriuose pavadino rinkimus neteisėtais ir išreiškė paramą Gruzjos teritoriniam vientisumui.

Maskva pripažino Abchazijos nepriklausomybę 2008 metais, užsibaigus šio regiono karui su Gruzija, kilusiam po daugelį metų aštrėjusių konfrontacijų dėl Tbilisio siekio užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais.

Rusija vėliau įsteigė Abchazijoje savo nuolatinę karinę bazę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių