Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlius tampa sukalbamesnis?

Kremlius tampa sukalbamesnis?
Kremlius tampa sukalbamesnis? / Shutterstock nuotr.

Negi Rusija ir JAV sukirto rankomis dėl Sirijos? Ar tiesa, kad yra slaptas Vašingtono ir Maskvos susitarimas, kurį Rusijos pareigūnai neigia?

Slaptas sandoris?

Diplomatinis Rusijos ir JAV žaidimas vyksta, tačiau lieka neaišku, ar Kremlius ryžtųsi keisti kategorišką laikyseną Sirijos klausimu ir jei taip, kodėl?

Rusijos pareigūnai kol kas kategoriškai neigia, kad Maskva su Vašingtonu sukirto rankomis dėl Basharo al Assado. Esą nutarta, kad Sirijos prezidentas 2014 m. atsistatydins iš pareigų.

„Nebuvo ir nėra tokio plano, jis neaptarinėjamas“, – atrėžė paklaustas apie galimą susitarimą Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius. Pasak jo, Rusijos politika Sirijos klausimu pagrįsta dar birželį sudarytu susitarimu dėl politinio dialogo pačioje Sirijoje.

Rusija pabrėžė, kad nepalaikys B.al Assado režimo, bet tuo pat metu nesistengs įtikinti Sirijos prezidento atsistatydinti, nes tik Sirijos žmonės turi patys nuspręsti šalies ateitį.

Susitikimas Meksikoje

Sirijos klausimas – vienas opiausių Rusijai ir JAV. Vašingtonas kaltina Maskvą, kad ši ginkluoja režimą, o Rusija kaltina JAV, kad Vašingtonas kursto konfliktą remdamas opoziciją.

Abiejų šalių lyderiai Vladimiras Putinas ir Barackas Obama veikiausiai Sirijos klausimą aptars per artėjantį Didžiojo dvidešimtuko susitikimą Meksikoje. Tai bus pirmas B.Obamos ir V.Putino susitikimas po trejų metų pertraukos.

Nors lengvo kompromiso dėl Sirijos niekas nesitiki, Maskva pastaruoju metu parodė, kad jos kategoriška laikysena Damasko atžvilgiu gali švelnėti. O JAV vadovui diskusija dėl Sirijos aktuali siekiant atremti respublikonų kritiką dėl nuosaikaus tono Rusijos atžvilgiu.

Juolab kad respublikonai, tarp jų buvęs šios partijos kandidatas į prezidentus Mittas Romney, ne sykį žėrė kritiką B.Obamos „perkrovimo“ politikai.

Antai senatorius respublikonas Johnas McCainas pabrėžė, kad B.Obamos laikysena Rusijos atžvilgiu – naivi. „Prezidentas ne sykį parodė savo naivumą“, – netušžodžiavo J.McCainas.

Dmitrijus Simesas, tarptautinių santykių ekspertas iš Vašingtono, pabrėžė, kad B.Obamai teks būti „švelniam su V.Putinu, tačiau ne per daug švelniam, kad neužrūstintų respublikonų, kurie prezidentą kaltina nuolaidžiavimu Kremliui“.

Derybos tęsiasi

Pranešimas apie galimą JAV ir Rusijos susitarimą pasirodė būtent tuo metu, kai į Maskvą derėtis dėl krizės sprendimo atvyko Sirijos delegacija, vadovaujama užsienio reikalų ministro pavaduotojo Faisalo Muqdado.

Tarptautinis taikos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi prieš derybas paragino imtis realių pokyčių, o ne apsiriboti kosmetiniais.

„Pokyčiai neturėtų būti kosmetiniai. Sirijos žmonėms reikia ir jie reikalauja realių pokyčių, ir visi supranta, ką tai reiškia. Mums reikia suformuoti vyriausybę su visais įgaliojimais, <...> kuri perimtų valdžią pereinamuoju periodu. Tas perėjimo periodas baigsis rinkimais“, – sakė L.Brahimi.

Tiesa, pasiuntinys nesakė, kada galėtų įvykti rinkimai ir kas lauktų dabartinio šalies vadovo B.al Assado, kurio kadencija baigsis 2014 m.

„Laikinasis periodas neturėtų nuvesti prie valstybės ir jos institucijų žlugimo. Teikiame pirmenybę projektui, dėl kurio koordinavimo šalys susitarė, o jei ne, naujausias sprendimas eis į JT Saugumo Tarybą, kuri galbūt priimtų rezoliuciją“, – sakė L.Brahimi ir pridūrė, kad konsultavosi su B.al Assadu ir režimo toleruojamų opozicijos grupių atstovais, taip pat buvusiu JT vadovu Kofiu Annanu, kuris iš šio posto atsistatydino rugpjūtį.

Tiesa, vienas neįvardytas diplomatas teigė, kad L.Brahimi planas pernelyg konfliktuojančių Sirijos pusių nesužavėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų