Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlius: teiginiai, jog įsakėme nužudyti J. Prigožiną, yra absoliutus melas

2023-08-25 11:23
BNS inf.

Kremlius penktadienį griežtai atmetė gandus, kad užsakė nužudyti privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosą Jevgenijų Prigožiną, kuris, kaip manoma, žuvo lėktuvo katastrofoje praėjus dviem mėnesiams po to, kai vadovavo sukilimui prieš Rusijos kariuomenę.

„Kyla daug spekuliacijų apie lėktuvo katastrofą ir tragišką keleivių, tarp jų ir J. Prigožino, žūtį (...) Visa tai yra absoliutus melas“, – per spaudos konferenciją žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Žinoma, Vakaruose šios spekuliacijos pateikiamos tam tikru kampu. Visa tai yra absoliutus melas“, – sakė D. Peskovas.

Praėjus lygiai dviem mėnesiams po „Wagner“ samdinių maišto Rusijoje, trečiadienį prie Tverės sudužo su šia grupe susijęs privatus lėktuvas ir žuvo 10 lėktuve buvusių žmonių, įskaitant J. Prigožiną, teigia Rusijos pareigūnai.

Dalis ekspertų ragina pasirodžiusią informaciją vertinti atsargiai ir pastebėjo, kad tokia informacija nėra laikytina „Wagner“ įkūrėjo mirties patvirtinimu.

Po beveik 24 valandų tylos V. Putinas ketvirtadienį pareiškė užuojautą aukų šeimoms ir pavadino įvykį tragedija.

J. Prigožiną, kadaise artimą Kremliui ir Vakarų sankcijų sulaukusį verslininką, jis apibūdino kaip žmogų, kuris „savo gyvenime padarė rimtų klaidų, bet pasiekė teisingų rezultatų“.

62 metų J. Prigožinas buvo registruotas kaip keleivis lėktuve, kuriuo skrido dar devyni žmonės, bet jis dar nėra oficialiai identifikuotas kaip viena iš aukų.

„Kai tik bus gauti rezultatai, jie bus paskelbti“, – sakė D. Peskovas.

Paklaustas, ar V. Putinas dalyvaus laidotuvėse, Kremliaus atstovas spaudai atsakė, kad pirmiausia reikia užbaigti ilgą tyrimą.

„Prezidento darbo grafikas šiuo metu gana įtemptas“, – sakė D. Peskovas.

Paslaptingos mirtys

V. Putinas ketvirtadienį sakė, kad kadaise ištikimą sąjungininką J. Prigožiną pažinojo nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios. Abu yra kilę iš buvusios Rusijos imperijos sostinės Sankt Peterburgo.

Nuo tada, kai į valdžią atėjo V. Putinas, Rusijoje pasitaiko paslaptingų mirčių.

2015 metais eidamas namo per vieną Maskvos tiltą netoli Kremliaus buvo nušautas buvęs ministro pirmininko pavaduotojas Borisas Nemcovas.

Už šio Kremliaus kritiko nužudymą buvo nuteisti penki čečėnai, tačiau žmogžudystės užsakovas taip ir nebuvo surastas. Tačiau B. Nemcovo sąjungininkai pirštu bedė į Kremlių ir Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą, kuris kaltinimus neigia.

Charizmatiškasis oratorius kritikavo 2014-asiais V. Putino įvykdytą Ukrainos Krymo aneksiją ir nuolat dalyvaudavo opozicijos protestuose. Tuo metu, kai mirė, jam buvo 55 metai.

Beveik dešimtmečiu anksčiau, 2006-aisiais, pasaulį sukrėtė žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymas prie jos namų Maskvoje. Didžiausio Rusijos nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalistė aršiai kritikuodavo Kremliaus veiksmus Čečėnijoje.

Daugeliui Rusijos gyventojų kėlė nuostabą tai, kad ginkluotas J. Prigožino žygis į Maskvą baigėsi neįprastu susitarimu, pagal kurį Kremlius leido „Wagner“ bosui ir kariams pasitraukti į Baltarusiją.

Daugelis Vakarų pareigūnų teigė, kad lėktuvas sudužo įtartinu laiku – praėjus dviem mėnesiams po trumpai gyvavusio maišto.

Tyla iš Minsko

Po galimos J. Prigožino žūties neaišku, koks likimas lauks privačios karinės bendrovės „Wagner“, kurios įtaka išaugo per puolimą Ukrainoje, ir kuri taip pat dalyvauja Afrikos konfliktuose.

„Dabar nieko negaliu jums pasakyti. Nežinau“, – sakė D. Peskovas, paklaustas apie tai, kas toliau laukia samdinių.

Po birželį nutraukto maišto Maskva kruopščiai vykdė kampaniją prieš „Wagner“ bosą, bet ne prieš jo kovotojus, kurie vadovavo Rusijai svarbiausiuose mūšiuose Ukrainoje ir namuose buvo laikomi didvyriais.

„Kaip ne kartą sakė prezidentas, „Wagner“ grupė labai prisidėjo prie specialiosios karinės operacijos“, – sakė D. Peskovas, pavartojęs Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti.

„Šių žmonių didvyriškumas nebus pamirštas. Taip pasakė prezidentas“, – pridūrė jis.

Pagal susitarimą, kuriuo buvo nutrauktas J. Prigožino maištas, „Wagner“ kovotojai turėjo įsirengti stovyklą kaimyninėje Baltarusijoje.

Minskas dar nekomentavo galimos J. Prigožino žūties ir nepasakė, ką tai reiškia Baltarusijoje įsikūrusiems kovotojams.

Net ir po maišto J. Prigožinas Rusijoje sulaukė tam tikro populiarumo – daugelis nacionalistiškai nusiteikusių rusų pritarė jo išsakomoms mintims.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų