Kuba, Nikaragva, Venesuela nekviečiamos į regiono viršūnių susitikimą JAV

Jungtinės Valstijos nekvies Kubos, Nikaragvos ir Venesuelos į šią savaitę Los Andžele prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) rengiamą Amerikų aukščiausiojo lygio susitikimą, pirmadienį patvirtino vienas JAV pareigūnas.

Administracijos aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „JAV tebeturi abejonių dėl demokratinės erdvės trūkumo ir žmogaus teisių padėties“ šiose trijose šalyse.

„Todėl Kuba, Nikaragva ir Venesuela nebus kviečiamos dalyvauti šiame viršūnių susitikime“, – pridūrė jis.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) anksčiau pirmadienį paskelbė, kad neketina vykti į pastarąjį susitikimą, nes Vašingtonas nekviečia šalių, kurias laiko nedemokratiškomis, lyderių.

„Nevyksiu į šį viršūnių susitikimą, nes nekviečiamos visos Amerikos šalys, ir aš manau, kad svarbu pakeisti ištisus dešimtmečius mums primetinėtą politiką: atskirtį“, – per savo eilinę spaudos konferenciją kalbėjo Meksikos lyderis.

A. M. Lopezas Obradoras sakė, kad vietoj jo Meksikai atstovaus užsienio reikalų ministras  Marcelo Ebrardas (Marselas Ebrardas).

Praėjusį mėnesį kairuolis pagrasino nedalyvausiąs viršūnių susitikime, jei į jį nebus pakviestos visos šalys.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai sakė, jog J. Bidenas laukia A. M. Lopezo Obradoro Los Andžele.

„Antidemokratiškas ir savavališkas“

Minėtas aukšto rango JAV pareigūnas tiesiogiai nesureagavo į A. M. Lopezo Obradoro boikotą, tik pasakė, kad „Jungtinės Valstijos pripažįsta ir gerbia sąjungininkų poziciją, remiančią įtraukų dialogą“.

Pareigūnas taip pat sakė, kad renginyje dalyvaus nevyriausybinių organizacijų atstovai iš Kubos, Nikaragvos ir Venesuelos.

J. Bidenas kiek anksčiau išsakė ketinimų nekviesti į šį renginį Kubos, Venesuelos ir Nikaragvos atstovų, nes Vašingtonas šias šalis kaltina esant nedemokratiškomis ir engiant savo žmones.

Nicolas Maduro (Nikolą Madurą), kurio perrinkimą 2018 metais plačiai kritikavo tarptautiniai stebėtojai, Vašingtonas laiko neteisėtu Venesuelos vadovu, o opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą) pripažįsta laikinuoju krizės apimtos šalies prezidentu.

Nikaragvos prezidento Danielio Ortegos, kuris taip pat kaltinamas autoritarizmo stiprinimu, dalyvavimui artėjančiame susitikime Vašingtonas taip pat sako griežtą „ne“.

Praėjusio mėnesio pabaigoje paklaustas, ar susitikime dalyvaus Kubos vyriausybės atstovai, jo koordinatorius Kevinas O'Reilly (Kevinas O'Reilis) pateikė ne tokį aiškų atsakymą, sakydamas, kad už tai atsakingi Baltieji rūmai.

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis (Migelis Diasas-Kanelis) paskelbė, kad nedalyvautų renginyje, net jei būtų pakviestas.

Pirmadienį Kubos vyriausybė paskelbė pareiškimą, kuriame sakė, kad JAV sprendimas nekviesti Kubos, Nikaragvos ir Venesuelos lyderių yra „antidemokratiškas ir savavališkas“.

„Nėra nė vienos priežasties, kuri pateisintų antidemokratišką ir savavališką bet kurios pusrutulio šalies pašalinimą iš to žemyno susitikimo“, – sakoma Havanos pareiškime.

Be to, konservatyvių pažiūrų Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei (Alechandras Chiamatėjus) gegužę Vašingtonui paskelbus sankcijas jo generalinei prokurorei sakė, kad atsisako vykti į susitikimą Los Andžele.

Abejonių dėl savo dalyvavimo taip pat reiškė Argentinos, Bolivijos, Hondūro ir 14 Karibų jūros regiono valstybių bloko lyderiai, o Čilė prisijungė prie raginimų dėl kuo platesnio atstovavimo.

Prezidentas J. Bidenas nori, kad birželio 6–10 dienomis vyksiančiame Amerikų aukščiausiojo lygio susitikime būtų pademonstruota demokratija Lotynų Amerikoje ir sustiprintas bendradarbiavimas migracijos srityje – tai yra vienas svarbiausių Jungtinių Valstijų politinių prioritetų.

Tikimasi, kad aukščiausiojo lygio susitikime J. Bidenas paskelbs pranešimų apie ekonominį bendradarbiavimą, kovą su COVID-19 ir klimato kaita, sakė vyriausiasis Baltųjų rūmų patarėjas Lotynų Amerikos klausimais Juanas Gonzalezas (Chuanas Gonsalesas).

„Didelė tuštuma“

Nepaisant ginčo su Meksika, J. Bideno administracija užtikrino kitų svarbių regiono veikėjų dalyvavimą.

Tarp jų – kairiųjų pažiūrų Argentinos vadovas Alberto Fernandezas (Albertas Fernandesas) ir Brazilijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru).

Benjaminas Gedanas (Bendžaminas Gedanas), vadovaujantis Lotynų Amerikos programai Woodrow Wilsono (Vudrou Vilsono) tarptautiniame centre, teigė, kad A. M. Lopezo Obradoro nebuvimas reikš „didelę tuštumą“, ir sakė, kad Meksikos lyderis atrodo labiau susitelkęs į politinę naudą namuose.

Jis teigė, kad J. Bidenas parengė pozityvią darbotvarkę, vengdamas paprasčiausiai sukviesti Lotynų Amerikos lyderius ir pamokslauti jiems apie demokratiją, korupciją ir Kiniją.

Tačiau, anot jo, neaišku, ar J. Bidenas pasiūlys didelių išteklių, priešingai nei Kinija, kuri skiria daug lėšų infrastruktūrai.

„Tikrasis šio viršūnių susitikimo barometras bus tai, ar Jungtinės Valstijos pasiūlys reikšmingų naujų galimybių patekti į rinką, skolinti ir teikti užsienio pagalbą regiono ekonomikos atsigavimui ir infrastruktūrai remti“, – sakė B. Gedanas.

„Manau, kad čia Jungtinės Valstijos neišvengiamai nuvils“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Seniai jau apie Venesuelos Gaidį nieko negirdeti . Toks pats "prezidentas", kaip ir baltarusių Svietka...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių