Lankydamasis Kipre popiežius planuoja perkelti į Romą keletą migrantų

Popiežius Pranciškus kitą savaitę lankydamasis Kipre planuoja organizuoti kelių migrantų perkėlimą į Romą, penktadienį pranešė Kipro pareigūnai.

Vyriausybės atstovas žiniasklaidai Marios Pelekanos žurnalistams sakė, kad gruodžio 2–4 dienomis saloje viešėsiantis popiežius nori pasirūpinti neįvardyto migrantų skaičiaus perkėlimu.

Tai jau antras toks popiežiaus gestas. 2013 metais popiežius iš Graikijos Lesbo salos, kuri tuo metu buvo pagrindinis migrantų atvykimo į Europą punktas, į Romą parvežė tris sirų šeimas.

Į Lesbą jis vėl atvyks kitą mėnesį, kai po vizito Kipre išskris į Graikiją.

„Tai veiksmas, įrodantis Romos katalikų Bažnyčios vadovo solidarumą su žmonėmis, kuriems reikia pagalbos“, – apie naująjį popiežiaus gestą sakė M. Pelekanos.

Tai taip pat „patvirtina, kad Vatikanas pripažįsta problemą, su kuria šiandien susiduria Kipro Respublika dėl padidėjusių migracijos srautų“, – sakė M. Pelekanos.

Jis pakartojo savo šalies raginimą „teisingiau paskirstyti lėšas tarp ES valstybių narių, siekiant sušvelninti problemą pirmosios linijos šalyse“.

ES valstybė narė Kipras teigia, kad jį ištiko „migracijos krizė“, ir siekia sustabdyti prieglobsčio prašymų teikimą nelegaliai atvykstantiems asmenims.

Kipras teigia, kad tarp visų 27 ES narių, palyginti su milijonu jo gyventojų, gauna daugiausiai pirmą kartą teikiamų prieglobsčio prašymų.

Sala taip pat kaltina Turkiją, kad ji organizuoja krizę, leisdama migrantams kirsti sieną iš atsiskyrusios Šiaurės Kipro Turkų Respublikos.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos kariuomenė įsiveržė į šiaurinę Kipro dalį po Kipro graikų perversmo, kurį surengė tuo metu Atėnus valdžiusi chunta.

2021 metais Kipre užfiksuoti migrantų srautai yra 38 proc. didesni nei per visus praėjusius metus.

Kipras ragina perkelti prieglobsčio prašytojus į kitas ES valstybes nares ir grąžinti prieglobsčio prašytojus į jų kilmės šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel slepia skaiciu tuo paciu lyti idomu ka jam pazadejo migrantai /es/gal turi gera balsa tai giedos?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių