Latvija išvengė priskyrimo pinigų plovimo rizikos valstybių grupei

Tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija (Financial Action Task Force, FATF) nusprendė neįtraukti Latvijos į vadinamąjį pilkąjį sąrašą valstybių, kuriose nustatyta reikšmingų pažeidimų kovojant su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.

Toks sprendimas priimtas penktadienį Paryžiuje vykusioje FATF plenarinėje sesijoje, pranešė Latvijos premjero kanceliarija.

Skelbiama, jog FATF nusprendė, kad Latvija sukūrė stiprią ir tvarią kovos su finansiniais nusikaltimais sistemą, todėl jai nebus taikoma sugriežtinta stebėsena ir nėra priežasčių traukti Latviją į pilkąjį valstybių sąrašą.

Premjeras Krišjanis Karinis, BNS komentuodamas šį FATF sprendimą, pabrėžė, jog Latvijos reputacija buvo atkurta.

„Kartu atlikome milžinišką darbą, ir tai buvo įvertinta. FATF sprendimas rodo, kad dirbdami kartu galime pasiekti svarbių tikslų. Žinoma, tai nereiškia, kad dabar galime sustoti. Darbas privalo būti tęsiamas, įgyvendinant sprendimus“, – kalbėjo jis.

Premjeras pridūrė, kad Latvijos finansų sektoriaus pertvarka buvo sėkminga ir kad buvo išpildytas tikslas pataisyti kovos su finansiniais nusikaltimais sistemą bei atkurti šalies reputaciją. K. Karinis taip pat padėkojo visiems prie to prisidėjusiems ekspertams, institucijoms ir organizacijoms.

Pinigų plovimo prevencijos ekspertų komitetas prie Europos Tarybos („Moneyval“), kuris yra asocijuotas FATF narys, 2018-ųjų paskelbė sustiprintą kontrolės režimą Latvijai, pagal kelis svarbius vertinimų kriterijus jai skyręs mažus arba vidutinius balus. Šiemet sausį „Moneyval“ pranešė Latvijos vertinimą pagerinęs pagal 11-os rekomendacijų įgyvendinimą.

FATF įpareigojo „Moneyval“ ir toliau stebėti Latvijos progresą įgyvendinant pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos priemones.

Dabar šiame pilkajame sąraše yra 12 valstybių, o iš Europos šalių – vienintelė Islandija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kur

O kur  portretas
Estija???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių