Latvija mini 33-iąsias nepriklausomybės atkūrimo metines

Latvija ketvirtadienį mini 33-iąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.

1990 metų gegužės 4-ąją Latvijos tuometė Aukščiausioji Taryba priėmė deklaraciją „Dėl Latvijos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo“, kurioje buvo skelbiama, jog atkuriamas 1922 metų konstitucijos galiojimas.

Tuometis Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Anatolijus Gorbunovas išsiuntė tuomečiam Sovietų Sąjungos prezidentui Michailui Gorbačiovui laišką, informuojantį, kad Latvija pradeda pereinamąjį laikotarpį, ruošdamasi tapti nepriklausoma valstybe. Toks pats pranešimas buvo išsiųstas kitoms šalims, SSRS respublikoms ir demokratinėms organizacijoms.

1991 metų rugpjūčio 21-ąją Aukščiausioji Taryba nusprendė, kad Latvija yra nepriklausoma demokratinė respublika – taip de facto buvo atkurta šalies nepriklausomybė.

Gegužės 4-oji Latvijoje – valstybinė šventė, visoje šalyje ketvirtadienį planuojami nepriklausomybės atkūrimo metinių renginiai.

Vidurdienį Saeima susirinks į iškilmingą posėdį, jame kalbės parlamento pirmininkas Edvardas Smiltenis.

Posėdyje taip pat dalyvaus prezidentas Egilas Levitas, buvę Latvijos vadovai ir Saeimos pirmininkai, ministrų kabineto nariai, Aukščiausiosios Tarybos deputatai, balsavę už Latvijos nepriklausomybės atkūrimą, diplomatai ir tarptautinių organizacijų atstovybių vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių