Latvijos globos įstaigose augantys vaikai gaus vienkartines 500 eurų išmokas

Latvijos Saeimos Žmogaus teisių ir viešųjų reikalų komitetas trečiadienį sutarė, kad vienkartinę 500 eurų išmoką turėtų gauti ir globos įstaigose augantys vaikai.

Parlamento pirmininkė Inara Murniecė sakė, kad komitetas turėtų nedelsdamas apie tai informuoti ministrą pirmininką Krišjanį Karinį, kuris dar prieš kelias savaites išsakė analogišką poziciją, tačiau Gerovės ministerija šio klausimo nenagrinėjo.  

Gerovės ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotoja Lyga Abuolinia sakė, kad ministerija nedalija vaikų į grupes, tačiau 500 eurų išmoka buvo numatyta šeimoms, auginančioms vaikus. 

Nevyriausybinė vaikų gerovės organizacijos „SOS vaikų kaimai“ atstovė Linda Zyvertė išreiškė apgailestavimą dėl susiklosčiusios situacijos. Ji pabrėžė, kad jei globos įstaigoje augančio vaiko teisinis atstovas yra tos įstaigos vadovas, todėl išmokos gavimo mechanizmas yra aiškus.   

Latvijos finansų ministro patarėjos Karinos Plokos nuomone, dabar atrodo, kad Gerovės ministerija skirsto vaikus į „gerus“ ir „negerus“.  

„Atrodo, kad ministerija mano, jog jei vaikui šilta ir jis sotus – to pakanka“, – sakė ji.   

Saeimos narys iš centro dešiniųjų partijos „Naujoji vienybė“ Andrejus Judinas savo ruožtu priminė, kad valstybė nenumato skirti 500 eurų išmokos pačiam vaikui – pinigus gaus vaikų globėjai.

„Jei vaikas gyvena šeimoje, pinigus gaus jo tėvai. Kodėl Gerovės ministerija nenori matyti globos įstaigose augančių vaikų poreikių ir paremti tuos vaikus?“ – stebėjosi jis.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių