Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkija turi tris mėnesius atšaukti nerimą keliantį įstatymą

2016-07-27 13:25
BNS inf.

Europos Sąjunga trečiadienį nurodė Lenkijai per tris mėnesius atšaukti kontroversiškus įstatymo, reguliuojančio šalies konstitucinio teismo darbą, pakeitimus, atsižvelgiant į Bendrijos nuogąstavimus dėl teisinės valstybės principų ir demokratijos normų laikymosi šioje šalyje.

Fransas Timmermansas
Fransas Timmermansas / Scanpix nuotr.

Šis nurodymas yra jau antras precedento neturinčios Briuselio procedūros žingsnis, perspėjant, kad galiausiai būtų suspenduotos Varšuvos balsavimo teisės Europos ministrų taryboje, svarbiausiame ES sprendimų priėmimo organe.

„Dabar mes kviečiame Lenkijos valdžią imtis veiksmų, kad būtų pašalinti tie nerimą keliantys dalykai, ir informuoti Komisiją apie veiksmus, kurių imtasi per tris mėnesius“, – Europos Komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) sakė per spaudos konferenciją.

Vienas Komisijos, kuri yra ES šalių vykdomasis organas, reikalavimų yra ir toks: Konstitucinio teismo nutartys turi būti publikuojamos.

„Mes sakome, kad, jeigu Konstitucinis Tribunolas veiks, tuomet, jam paskelbus kokią nors nutartį, šią bus privaloma publikuoti“, -sakė F. Timmermansas, buvęs Olandijos užsienio reikalų ministras, įsitraukęs į jau šešis mėnesius tebesitęsiančią įtemptą santykių su Lenkija aklavietę.

„Nors nuo metų pradžios vyko dialogas su Lenkijos valdžios institucijomis, Europos Komisija mano, kad pagrindinės problemos, keliančios grėsmę teisinei valstybei Lenkijoje, liko neišspręstos. Todėl dabar Lenkijos valdžios institucijoms pateikiame konkrečias rekomendacijas, kaip spręsti tas problemas, kad Lenkijos Konstitucinis teismas galėtų vykdyti savo įgaliojimus ir užtikrinti veiksmingą konstitucinę kontrolę“, – pareiškė F. Timmermansas, kaip nurodoma EK pranešime.

Prastūmė įstatymą

Lenkijoje konservatyvioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) valdančiąja tapo praėjusiais metais ir nedelsdama parlamente prastūmė teisinį aktą, kuris, anot kritikų, paralyžiavo Konstitucinį teismą.

PiS paskyrė sau ištikimus teisėjus į aukščiausiąją šalies teismo instituciją – Konstitucinį Tribunolą, taip pat sumažino jo galias blokuoti naujus įstatymus.

Ji taip pat sustiprino valstybės kontrolę visuomeniniams transliuotojams, dar labiau įtempdama santrykius su ES, kuri reikalauja, kad visos ES šalys laikytųsi tų pačių teisinių ir demokratinių normų.

Sausio mėnesį Komisija pradėjo daugelio etapų procedūrą ir tikrino, ar Lenkija gerbia lygybę įstatymų atžvilgiu. Potencialiai tai gali nuvesti prie Lenkijos balsavimo teisių ES atėmimo.

EK birželio 1 dieną oficialiai perspėjo Varšuvą rasti sprendinį, kuris panaikintų Konstitucinio Tribunolo reformas, pašalintų „sisteminę grėsmę“ įstatymų viršenybei, arba jai grės sankcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų