Lenkijoje žadama imtis griežtų priemonių vaikų lytiniam išnaudojimui pažaboti

  • Teksto dydis:

Lenkijos valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis sekmadienį pažadėjo imtis griežtų priemonių seksualinei prievartai prieš vaikus pažaboti.

Šį pažadą jis paskelbė katalikiškoje Lenkijoje pasirodžius šokiruojančiam dokumentiniam filmui apie lenkų kunigų pedofiliją.

„Tie, kam buvo patikėta rūpintis vaikais, bus itin griežtai baudžiami (už lytinę prievartą). Tai, žinoma, taikytina kunigams ir visiems, įskaitant... gerai žinomas garsenybes“, – sakė įtakingiausiu Lenkijos politiku laikomas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis), kurį cituoja šalies žiniasklaida.  

PiS lyderis nepatikslino, kokias garsenybes turi galvoje.

Dabartiniai šalies įstatymai už seksualinę prievartą prieš jaunesnius nei 15 metų asmenis numato iki 12 metų laisvės atėmimo. 

J. Kaczynskis sakė, kad asmenims, teismo pripažintiems kaltais dėl lytinės prievartos prieš vaikus, turėtų grėsti iki 30 metų kalėjimo.

PiS lyderis kalbėjo viename iš gegužės 26 dieną vyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą kampanijos mitingų. PiS savo kampanijos metu aršiai pasisako prieš LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teises ir kaltina oponentus nepagrįstai puolant Katalikų Bažnyčią.

Šeštadienį interneto platformoje „YouTube“ pasirodė nepriklausomo lenkų žurnalisto Tomaszo Sekielskio (Tomašo Sekelskio) dokumentinė juosta apie dvasininkų seksualinę prievartą prieš vaikus Lenkijoje „Tik niekam nesakyk“ (Tylko nie mow nikomu). Per parą šis filmas buvo peržiūrėtas daugiau nei 4 mln. kartų. 

Dviejų valandų trukmės juostoje esama paslėpta kamera filmuotų vaizdų, kaip seksualinę prievartą vaikystėje patyrę dabar jau suaugę žmonės stoja akis į akį su juos išnaudojusiais kunigais ir primena šiems, ką dėl jų teko iškęsti. 

Keli iš kunigų prisipažįsta dėl prievartos, atsiprašo ir užsimena apie galimą piniginę kompensaciją.

Juostoje taip pat pasakojama, kaip dvasininkai, apkaltinti seksualine prievarta prieš mažamečius ar netgi už tai nuteisti, buvo perkeliami į kitas parapijas, kur galėjo toliau eiti savo pareigas ir dirbti su vaikais.

„Atsiprašau už visas žaizdas, padarytas Bažnyčios žmonių“, – sakoma Lenkijos primo, arkivyskupo Wojciecho Polako (Voicecho Poliako) išplatintame pareiškime.  

W. Polakas pažadėjo padaryti viską, kad nukentėję žmonės sulauktų pagalbos.

Liberalios opozicijos lyderis Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna) sveikino šį arkivyskupo pažadą, tačiau pabrėžė, jog „akivaizdu“, kad Bažnyčia nesugebėjo pažaboti kunigų pedofilijos ir „tik valstybė galės užtikrinti veiksmingumą“.     

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad PiS ir G. Schetynos plati liberalcentristų Europos koalicija prieš EP rinkimus turi beveik vienodą palaikymą.

Dokumentiniame filme „Tik niekam nesakyk“ daroma išvada, kad Lenkijoje gimęs popiežius Jonas Paulius II, paskelbtas šventuoju, ignoravo dvasininkų pedofiliją tuo laikotarpiu, kai komunistinis režimas stengėsi sužlugdyti Bažnyčią, buvusią vienintele nepriklausoma šalies institucija.  

Dabartinis pontifikas Pranciškus ketvirtadienį paskelbė dokumentą, kuriuo nustatomos naujos informavimo apie seksualinio išnaudojimo atvejus ir vyskupų atskaitomybės normos.

Jos įpareigoja visus dvasininkus ir vienuolius, žinančius apie lytinio išnaudojimo atvejus Katalikų Bažnyčioje, nedelsiant informuoti apie tai savo vadovus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Yra katalikų bažnyčia, yra ir pedofilija.

xx

xx portretas
O Lietuvoje kovotojai su vaiku lytiniu isnaudojimu turi slapstytis JAV .Jiems sufabrikuojamos bylos is ju atimami globojami vaikai ir atiduodami tiem kurie savo vaikus pardavinejo.Kreivuju veidrodziu karalyste. Mum iki Lenku toli.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių