Italija ir Lenkija varžosi dėl ES užsienio politikos vadovo posto

  • Teksto dydis:

Italijos ir Lenkijos vyriausieji diplomatai varžosi dėl prestižinio, ES užsienio politikos vadovo posto, kai įtampa su Rusija vis labiau didėja.

Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) sako oficialiai nurodęs kandidate į šį postą užsienio reikalų ministrę Federica Mogherini (Federiką Mogerini), o Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jo aukščiausio rango diplomatas, Radekas Sikorskis, esąs idealus kandidatas.

Tuo metu įtampa santykiuose su Rusija dėl jos požiūrio į Ukrainą yra smarkiai padidėjusi. Dėl to kelių rytų Europos šalių vadovai nepritaria F.Mogherini kandidatūrai, nes laiko ją pernelyg draugiška Maskvai. Tuo tarpu R.Sikorksis laikomas kiek per daug kritišku Maskvai, todėl manoma, kad jo paskyrimas galėtų sutrukdyti tikėtiną susitaikymą su Rusija.

„Pasak PiS (opozicijos partijos „Įstatymas ir teisingumas“) Sikorskis per minkštas Rusijos atžvilgiu, o pasak ES politikų – per kietas. Pagal visus – kompetentingas. Taigi kaip tik tinkamas“, – taip, anot naujienų agentūros PAP, ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Tuskas, siūlydamas R.Sikorskį kandidatu į Europos Sąjungos išorės politikos vadovo postą, tuo pačiu jis taptų Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju.

ES lyderiai nesugebėjo pasirinkti naujojo Bendrijos aukštojo atstovo per neseniai Briuselyje vykusį viršūnių susitikimą, kuriame kai kurie ES lyderiai išsakė abejonių dėl griežtos R.Sikorskio pozicijos Maskvos atžvilgiu.

Taip pat iškilo problemų dėl R.Sikorskio ryšių su krikščioniška demokratine Europos liaudies partija: paaiškėjo, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel išsakė pageidavimą, kad ES diplomatijos postas atitektų moteriai iš kairiojo socialistų ir socialdemokratų bloko.

Tačiau kai kurių ES diplomatų nuomone, jeigu Europos Tarybos vadovo postą užimtų kuri nors socialistė – pavyzdžiui, Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt (Helė Torning-Šmit), tuomet į aukštojo atstovo pareigas galėtų pretenduoti kitokios politinės stovyklos kandidatas.

ES narės turėjo iki ketvirtadienio pasiūlyti savo kandidatus į Europos Komisiją, o jos pirmininkas Jeanas-Claude'sa Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ketina naują Komisijos sudėtį skelbti per viršūnių susitikimą rugpjūčio 30 dieną. Tą dieną 28 šalių lyderiai rinks ir užsienio politikos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ašton) įpėdinį; jos kadencija baigsis spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o as

o as  portretas
siulau Lenkija,ji ir taps tuo vadovu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių