Ligoninė: kalinamam Baltarusijos vyriausybės kritikui atliekama operacija

Kalinamas buvęs pretendentas į Baltarusijos prezidentus Viktaras Babaryka iš kolonijos buvo perkeltas į Navapolacko centrinę ligoninę, jam atliekama operacija, ketvirtadienį pranešė ši medicinos įstaiga.

59-erių V. Babaryka siekė varžytis su autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka 2020 metų rinkimuose.

Nuo 1994-ųjų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas tuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys 2020-ųjų prezidento rinkimus laiko suklastotais.

V. Babarykai nebuvo leista dalyvauti rinkimuose, o 2021-aisiais jis buvo nuteistas 14 metų kalėti dėl kaltinimų kyšininkavimu ir vengimu mokėti mokesčius.

Vienai baltarusių aktyvistų grupei pranešus, kad šis opozicijos veikėjas balandžio 24-ąją buvo perkeltas gydyti, Baltarusijos šiaurėje esančio Navapolacko centrinė ligoninė patvirtino, kad V. Babarykai atliekama operacija.

Jo spaudos tarnyba taip pat patvirtino, kad jis ligoninėje, bet detalių nepateikė.

Autoritarinėje Baltarusijoje buvo įkalintos ar priverstos bėgti į užsienį visos svarbios politinės figūros, ginčijusios A. Lukašenkos perrinkimą. Valdžia taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš aktyvistų grupes ir nepriklausomus žurnalistus.

Vakarų šalys Baltarusijai dėl šių represijų ir leidimo Rusijos pajėgoms iš savo teritorijos užpulti Ukrainą taiko sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių