A. Lukašenka: vasarį vyks referendumas dėl naujos Baltarusijos konstitucijos

Referendumas dėl atnaujinto Baltarusijos pagrindinio įstatymo įvyks vasario antroje pusėje, ketvirtadienį Minske vykusiame susitikime su Konstitucijos pataisų komisijos ir darbo grupės nariais sakė šalies autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Referendumas vyks antroje vasario pusėje“, – pranešė baltarusių prezidentūrai artimas platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“.

„Po šios Konstitucijos projekto svarstymo laikotarpio dar kartą (kad pamatytume, kokius reikšmingus, esminius pasiūlymus pateiks žmonės) susirinksime darbo grupėje. O tada surengsime baigiamąjį Konstitucinės komisijos posėdį. Ir jau su baigtu projektu, Konstitucinei komisijai apsvarsčius mūsų darbo grupės darbo rezultatus, juos patvirtinus, mes teiksime Konstitucijos projektą referendumui“, – teigė A. Lukašenka.

36 narių Baltarusijos konstitucinė komisija, kuriai pavesta parengti šalies konstitucijos pataisas, į pirmąjį posėdį susirinko kovo 31 dieną. Jai pirmininkauja Konstitucinio Teismo pirmininkas Piotras Miklaševičius.

Kovo viduryje A. Lukašenka pasirašė įsaką dėl konstitucinės komisijos, kuriai pavesta parengti naujos konstitucijos projektą. Dėl to buvo sutarta vasarį vykusiame Baltarusijos „liaudies susirinkime“, kuriame dalyvavo Minsko režimui lojalūs pareigūnai.

A. Lukašenka anksčiau sakė, kad naujos konstitucijos projektas bus parengtas per metus, o referendumas galėtų įvykti 2022-ųjų pradžioje.

Baltarusijos opozicijos atstovai pavadino farsu A. Lukašenkos sušauktą „liaudies susirinkimą“, kuriame buvo paskelbti aptakūs konstitucinės reformos planai.

Opozicija parengė savo konstitucijos projektą, numatantį, kad Baltarusija taps parlamentine respublika.

Anatolijus Liabedzka, opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos atstovas konstitucinei reformai ir darbui su parlamentine bendruomene, spalį sakė, kad opozicijos parengtas projektas yra svarbi atsvara oficialaus Minsko rengiamam referendumui dėl Konstitucijos, kuriuo siekiama įtvirtinti valdžios legitimumą ir dar labiau suvaržyti piliečių teises.

Autoritarinio Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos režimas ėmėsi brutalių priemonių nuslopinti beprecedenčiam protestų judėjimui, kilusiam šalyje po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Vakarai yra paskelbę Minskui virtinę sankcijų.

Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti teisėsaugininkų, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, Baltarusijoje už grotų tebėra 953 politiniai kaliniai, įskaitant žinomiausius opozicijos aktyvistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Matyt užsimanė ir po mirties būti prezidetu

tik

tik portretas
idomu ar nesulygino su putkos pasiulyta ruskonstitucija?==

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Ko tas vyzotas valstietis karine uniforma uzsitempe ir dar ne zemo rango? Butaforine iskamsa.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių