M. Chodorkovskis: Rusijoje liko dar daug politinių kalinių

  • Teksto dydis:

Buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis sekmadienį sakė, kad Rusijoje už grotų dar yra daug politinių kalinių, ir paragino Vakarų politikus turėti tai omenyje, kai susitinka su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Nereikėtų laikyti manęs simboliu to, kad Rusijoje nebeliko politinių kalinių“, - sakė M.Chodorkovskis spaudos konferencijoje Berlyne, surengtoje dvi dienos po paleidimo iš Rusijos kalėjimo pagal V.Putino suteiktą malonę.

„Norėčiau, kad laikytumėte mane simboliu to, kad pilietinės visuomenės pastangos gali nulemti paleidimą žmonių, kurių paleidimo niekas nesitikėjo“, - sakė M.Chodorkovskis.
Buvęs magnatas pridūrė, kad savo energiją nukreips tam, kad būtų išlaisvinti kiti politiniai kaliniai. "Padarysiu viską, kad neliktų nė vieno, padarysiu, ką galiu", - sakė jis.

Teisių gynimo grupės vis dar siekia, kad būtų paleista maždaug tuzinas protestuotojų, kurie buvo suimti už vaidmenį V.Putino inauguracijos išvakarių mitinge 2012 metais ir kuriuos daugelis laiko politiniais kaliniais.

Kitas M.Chodorkovskio bylos atsakovas, jo verslo partneris ir draugas Platonas Lebedevas, taip pat tebėra už grotų.

M.Chodorkovskis buvo paleistas tokiu metu, kai Rusijoje vyksta intensyvi veikla tikriausiai bandant pagerinti jos įvaizdį prieš olimpiadą ir kitais metais įvyksiantį Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimą.

Rusijos parlamentas šiomis dienomis taip pat pritarė didelio masto amnestijai, pagal kurią į laisvę turi išeiti ir dvi kalinamos pankgrupės „Pussy Riot“ narės ir kuri buvo paskelbta likus mažiau nei dviem mėnesiams iki Sočio olimpiados.

30 „Greenpeace“ aktyvistų, areštuotų už chuliganizmą po protesto prieš naftos gavybą Arktyje, taip pat turėtų išvengti baudžiamojo persekiojimo.

Papildyta: 

"Kova už valdžią ne man", - sakė M.Chodorkovskis spaudos konferencijoje Berlyne, į kurį jis atvyko tą pačią dieną, kai išėjo į laisvę.

"Politikos klausimas, politiką suprantant kaip kovą už valdžią man nekyla. Man neįdomu ir nesinori, kaip tenka politikams Rusijoje, užimti ne visai atvirą poziciją. Manau, kad išsikovojau sau vieną teisę, kuri brangiai kainuoja, teisę nekalbėti to, ko nemanau", - sakė jis.

M.Chodorkovskis pridūrė, kad žmonėms reikia aiškinti, kodėl būtina keisti sistemą.

"Manau, kad Rusijoje problema yra ta, jog mūsų piliečiai didžia dalimi visiškai nesupranta, kad už savo likimą jie turi asmeniškai atsakyti", - sakė M.Chodorkovskis.

"Pasisakydavau už tai, kad Rusija turi tapti ne tik tikrai demokratine, bet ir parlamentine respublika, arba pradžiai bent jau parlamentine-prezidentine", - pridūrė jis.
M.Chodorkovskis taip pat pareiškė, jog viliasi, kad V.Putinas neliks valdžioje iki mirties ir paragino Ukrainos vadovą Viktorą Janukovyčių pasekti V.Putino pavyzdžiu ir paleisti į laisvę opozicijos lyderę Juliją Tymošenko.

Buvęs naftos magnatas sakė, kad jo finansinė padėtis gera ir jis neketinąs vėl užsiimti verslu.

"Klausimas dėl verslo man uždarytas, taip pat ir atžvilgiu kovos už mano buvusius aktyvus. Tame aš nedalyvausiu tiesiog todėl, kad man nesinori gaišti tam laiko", - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ispanas

ispanas portretas
nera jis politinis ,5 ar 6 zmoniu uzsakyti JUKOSo lavonai jo darbas,bej mokesciu nesumoketu kruva

kaimynai

kaimynai portretas
tegul tas supistas zydpalaikys,neapsimetineja auka...apiplesinejo savo tauta bei sali.skaitau dar gerai issivarte-galejo zyduka supudyti kalejimuose.

mmmmm

mmmmm portretas
nuo kada jis politinis.,.,.,.,.,.,.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių