M. Pompeo jaučia pareigą tirti įtarimus dėl Ukrainos kišimosi į JAV rinkimus

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį sakė esąs susaistytas pareigos ir privaląs tirti, ar Ukraina kišosi į 2016 metų Amerikos rinkimus, bet neatskleidė, ar jis asmeniškai tiki šia daugelio paneigta sąmokslo teorija.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) siekė, kad būtų surengtas tyrimas, ar Ukraina, o ne Rusija, kišosi į rinkimus, atvedusius jį į valdžią. Šie prielaidą jau atmetė JAV žvalgyba, o viena buvusi Baltųjų rūmų pareigūnė teigė, kad tokie pareiškimai yra Rusijos propaganda.

„Jeigu kuriuo nors metu atsiranda informacijos, rodančios, kad kuri nors šalis kišosi į Amerikos rinkimus, turime ne tik teisę, bet ir pareigą tai išgvildenti“, - žurnalistams sakė M. Pompeo, kai buvo paklaustas apie teoriją dėl Ukrainos.

Buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Ukrainos konkrečiai nepaminėjo, bet sakė žinąs, jog „daug šalių“ ir nevalstybinių veikėjų stengiasi „trikdyti Amerikos demokratiją“.

M. Pompeo pridūrė, kad Jungtinės Valstijos turėtų aiškintis dėl „bet kurios šalies, jeigu turime informacijos, mažų mažiausiais leidžiančios manyti, kad galėjo būti mūsų rinkimai galėjo būti trikdomi arba buvo pastangos kištis“.

„Turime pareigą užtikrinti, jog Amerikos žmonės eitų prie balsadėžių, atiduotų savo balsus neveikiami šių piktavališkų veikėjų, mėginančių pakirsti mūsų vakarietiškas demokratijos vertybes“, – sakė jis.

JAV žvalgyba nustatė, kad Rusija kišosi į 2016 metų rinkimus, stengdamasi pakreipti padėtį D. Trumpo, o ne jo varžovės demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) naudai. Vis dėlto vėlesnis tyrimas, vadovautas specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio), padarė išvadą, jog D. Trumpo kampanija nebuvo susimokiusi su Maskva.

Liepą D. Trumpas per pokalbį telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu prašė, kad Kijevas imtųsi tyrimų dėl jo politinio varžovo Joe Bideno (Džo Baideno), taip pat dėl prielaidos, jog viena ukrainiečių bendrovė manipuliavo Demokratų nacionalinio komiteto serveriu, per 2016 metų rinkimų kampaniją tapusį kibernetinio įsilaužimo taikiniu.

Šis D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbis tapo pagrindu pradėti šiuo metu Atstovų Rūmų vykdomą prieš JAV prezidentą nukreiptą apkaltos tyrimą.

Praeitą mėnesį Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui liudijusi buvusi Nacionalinės saugumo tarybos pareigūnė Fiona Hill (Fiona Hil) sakė, kad sąmokslo teorija apie Ukrainos kišimąsi, palaikoma D. Trumpo asmeninio advokato Rudy Giuliani (Rudžio Džulianio), yra išgalvota.

Ji perspėjo neremti „politiškai motyvuotų netiesų, taip aiškiai atitinkančių Rusijos interesus“.

V. Zelenskis, antradienį kalbėdamasis su žurnalistais per vizitą Taline, irgi atmetė prielaidas, esą Ukraina kišosi į JAV rinkimus.

Ukraina, kovojanti su Rusijos remiamais separatistais, tikėjosi užsitikrinti JAV karinę pagalbą. Baltieji rūmai šią pagalbą įšaldė, ir šis žingsnis vėliau tapo vienu iš kertinių apkaltos tyrimo elementų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Slabakai tie jankiai, net ir nugyvendintos Ukrainos bijo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių