Pereiti į pagrindinį turinį

Mafija ir korupcija ėda Italijos pietus

2012-10-11 23:59
Mafija ir korupcija ėda Italijos pietus
Mafija ir korupcija ėda Italijos pietus / AFP nuotr.

Dešimtmečiais merdintys infrastruktūros projektai ir korupcijos bylų lavina išryškino senas ir gilias Italijos žaizdas – mafiją ir korupciją.

Tiltai ir tuneliai trupa

Praėjusio šimtmečio septintajame dešimtmetyje pradėtas ir iki šiol nebaigtas A3 greitkelis prasideda prie Neapolio esančiame Salerno kalnų miestelyje ir baigiasi pietiniame Kalabrijos Redžo mieste.

Driekdamasis beveik 500 km, jis dažnai susiaurėja iki dviejų juostų dėl kelio darbų, kurie nebaigiami jau dešimtmečius. Pavojingos būklės tiltai stūkso virš kalnų tarpeklių ir jūros, važiuojant tuneliais ant automobilių laša vanduo ir krinta betono gabaliukai.

Pasak apžvalgininkų, niekas geriau neiliustruoja Italijos nesėkmių, kaip šis greitkelis. Kritikai teigia, kad tai yra darbų dalijimo už balsus ir Pietų Italijoje klestinčio organizuoto nusikalstamumo padarinys, dėl kurio Kalabrija liko izoliuota tiek geografiškai, tiek ekonomiškai.

Tokia padėtis kelia nerimą ir šiaurinėms Europos šalims. Jos baiminasi, kad euro zona tampa pašalpų sistema, kur dotacijos ir subsidijos dingsta Pietų Europos šalių korupcijos tinkle.

Projektai be jokių rezultatų

"Netinkamas europinių pinigų naudojimas padarė didžiulę žalą, nes pinigai nebuvo naudojami pagal paskirtį, taip pat, kaip sako prokurorai, maitino organizuotą nusikalstamumą, – sakė populiarių knygų apie politinę korupciją autorius Sergio Rizzo. – Pietiniai regionai nemoka planuoti, jie finansuoja projektus be jokių rezultatų. Štai kur slypi problema."

Nuo 2000 iki 2011 m. Italija gavo daugiau nei 60 mlrd. eurų finansavimą įvairiems žemės ūkio ir infrastruktūros projektams. Dauguma šių pinigų buvo skirta pietiniams šalies regionams. Nebaigtas A3 greitkelis yra tik vienas pavyzdžių.

3 proc. taisyklė

2001 m. Italija sumanė vietoj senojo A3 greitkelio, neturinčio avarinės juostos, nutiesti naują. Į jį buvo investuota maždaug 10 mlrd. eurų, dalį šių pinigų skyrė ES. Kai Italijos teismai atskleidė daugybę kyšininkavimo atvejų, ES pareikalavo jos pinigus, skirtus greitkeliui, nukreipti į kitus projektus.

Teisėsauga išsiaiškino, kad prie greitkelio statybų rankas prikišo Kalabrijos mafija 'Ndrangheta. Klausydamiesi pokalbių prokurorai išgirdo mafijos ir darbų vykdytojų susitarimus dalytis darbais ir pinigais.

Vienoje byloje, kurioje už ryšius su organizuotu nusikalstamumu ir kitokius nusikaltimus buvo nuteisti 22 žmonės, buvo išaiškinta 3 proc. taisyklė: subrangovai dirbtinai padidindavo darbų kainą 3 proc., kurie atitekdavo mafijai. Ši taip pat diktuodavo, ką samdyti.

"Mafija 'Ndrangheta yra parazitė", – konstatavo teisėjas Roberto di Palma, kuris nagrinėjo dvi korupcijos bylas, susijusias su greitkelio tiesimu. – Ten, kur vyksta stambūs viešieji darbai, ji turi didelių interesų."

Darbai už balsus

Bet problemą sudaro ne tik korupcija ir mafija, bet ir daugeliui Pietų Europos šalių būdinga politinė kultūra, kai politikai mainais į balsus gyventojams siūlo valstybės mokamą darbą.

"Kad užsitikrintų balsus, vyriausybės turi leisti pinigus, bet ne investicijoms ir plėtrai, o kaip patronai klientams", – sakė žurnalistas ir knygų autorius Aldo Varano.

Italijos greitkelių agentūros ANAS duomenimis, A3 statybose bet kuriuo metu dirba maždaug 1 tūkst. žmonių. Bet važiuodamas juo pamatysi tik kelias dešimtis. Dauguma jų net nedėvi šalmų.

Kalabrijos gyventojai jau baigia prarasti viltį, kad naujas greitkelis kada nors bus baigtas.

Kita vertus, padėtis nėra visai beviltiška. Maždaug pusė greitkelio jau atnaujinta, o ANAS žada, kad iki 2013 m. pabaigos atnaujins dar 100 km ruožą.

Paklaustas, ar nustatyti terminai yra realistiški, darbus kontroliuojantis ANAS inžinierius Sebastiano Wancolle giliai atsidusęs atsakė: "Tai yra didelis iššūkis, ir ne viskas priklauso nuo mūsų."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų