Pereiti į pagrindinį turinį

Maidane laukiama šimtų tūkstančių, studentai bijo būti išmesti iš universitetų

AFP nuotr.

Į Vilnių ketvirtadienį atvykstantį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių Kijeve provakarietiškai nusiteikę mitinguotojai ragina pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Kol kas vyksta tik negausūs ir ramūs protestai, popiet ir vakare numatyti masiniai studentų streikai.

Maidano aikštė gyva ištisą parą – naktį protestavusieji eina miegoti, dieną juos pakeičia kiti. Aikšte protestuotojai turi dalytis su valdžios užsakymu statomais kalėdiniais įrenginiais. Vieni dvasią palaiko giedodami himną, kiti tuo metu meldžiasi.

Ketvirtadienį ir penktadienį tikimasi kulminacijos – iki 200 tūkst. žmonių. Kol kas protestuoja keli tūkstančiai.

Maidano aikštės protestų organizatoriai sako išsakantys daugumos šalies žmonių nuomonę: jie nori į Europą. Jei Asociacijos sutartis šįkart Vilniuje nebus pasirašyta, mitinguotojai žada dar didesnius protestus.

„Liksime čia, galbūt tai virs pilietiniu karu ar kuo kitu, nežinau dar. Jokiu būdu iš čia nesitrauksime. Stovėsime iki pabaigos, kad ir kas būtų“, – LRT televizijai sakė ukrainietė savanorė Julija.

Ketvirtadienį planuojamas didžiulis studentų protestas. Jie žygiuos nuo vieno iš miesto parkų iki Maidano aikštės. Kai kurių universitetų administracija draudžia studentams dalyvauti mitinguose ir grasina už tai pašalinti iš studijų.

„Nenorime gyventi šalyje su tokia švietimo ir politine sistema. Esame jauni ir turėsime čia gyventi. Yra universitetų, ypač Kijeve, kurie neleidžia studentams protestuoti“, – sakė studentas Aleksandras.

„Manau, kad vyresnių turėtų dalyvauti daugiau. Nes reikia apginti savo vaikus. Jei kiltų susirėmimai, mes, seneliai, turime apginti savo vaikus, anūkus. Ir aš nepagailėsiu savo gyvybės, kad mano vaikai gyventų geriau. Vienareikšmiškai pasakyti sunku, bet mes tikimės, tikimės, kad sutartį pasirašys. Sveikas protas turi nugalėti“, – sakė vyresnio amžiaus protestuotojas.

Socialiniuose tinkluose bendraujantys ukrainiečiai pastebi, kad protestai darosi vis mažiau politiniai, vis rečiau mojuojama vienos ar kitos opozicinės partijos vėliavomis – lieka tik Ukrainos ir Europos Sąjungos. Manoma, kad tai taip pat gali paskatinti daugiau gyventojų po darbo prisijungti prie protestų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų