Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva ir vėl laimėjo

2008-12-03 09:00
Maskva ir vėl laimėjo
Maskva ir vėl laimėjo / "Scanpix" nuotr. Santykiai: kai kurių Europos valstybių atstovai per NATO tarybos posėdį Briuselyje siūlė nepykdyti Kremliaus.

NATO plėtros klausimą stabdo griežta Kremliaus pozicija. Vakar į posėdį Briuselyje susirinkusi NATO taryba greitos narystės Ukrainai ir Gruzijai nežada.

Kad tik nesupyktų

Praėjus beveik keturiems mėnesiams po Rusijos ir Gruzijos karo susirinkę NATO šalių užsienio reikalų ministrai, kaip ir buvo tikėtasi, nei Kijevui, nei Tbilisiui Narystės veiksmų plano (NVP) nepasiūlė. Šis planas laikomas priešpaskutiniu žingsniu prieš priimant į Aljansą. Tačiau kaip mano gruzinų ir ukrainiečių diplomatai, klausimas dėl NVP suteikimo greičiausiai buvo iš viso išimtas iš darbotvarkės.

Kai kurie iš 26 NATO valstybių atstovai ragino neskubėti ir nepykdyti Rusijos. Ypač Ukrainos ir Gruzijos narystei NATO priešinasi Vokietija ir Prancūzija.

Siūlymo nepalaikė

Už tai, kad Ukraina ir Gruzija greitai taptų Aljanso narėmis, pasisakė JAV. Pasirodžius pranešimams, kad Europos šalys nepalaikys siūlymo suteikti Kijevui ir Tbilisiui NVP, Vašingtonas netgi pasiūlė apeiti šią procedūrą. Tačiau tam irgi buvo pasipriešinta. Už NATO statuto laikymąsi pasisakė ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

S.Lavrovas, kaip ir Rusijos ambasadorius prie NATO Dmitrijus Rogozinas, mano, kad pagrindinė NATO šalių užsienio reikalų ministerijų vadovų posėdžio tema vis dėlto buvo Šiaurės Atlanto aljanso santykiai su Rusija, o ne Ukrainos ir Gruzijos narystės perspektyvos. "Kad ir kaip būtų dangstoma dienotvarkė, svarbiausias jos klausimas – santykiai su Rusija", – teigė D.Rogozinas.

Politiniai mainai

Geresnių santykių su Rusija, iš kurios perka daug energijos išteklių, ypač siekia didžiosios Europos šalys. Dar prieš NATO tarybos posėdį jų atstovai priminė, kad Maskva bendradarbiauja su NATO kovojant su tarptautiniu terorizmu. Su šiais argumentais sutiko ir JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice. "Iš principo NATO ir Rusijos tarybos veikla nekelia problemų", – pasakė ji. Anot jos, Ukraina ir Gruzija vis tiek taps NATO narėmis, nors iki to abiejų valstybių dar laukia ilgas kelias.

Balandį Bukarešte NATO lyderiai taip pat atsisakė suteikti Gruzijai ir Ukrainai NVP statusą, tačiau nurodė, kad abi tos šalys turi ateitį Aljanse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų