Pereiti į pagrindinį turinį

Maskvos mero J.Lužkovo vizija: sostinė be sniego

2009-10-26 10:28
Kremlius
Kremlius / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Ar galite įsivaizduoti Maskvą be sniego? Tikriausiai ne, bet Rusijos sostinės meras Jurijus Lužkovas įsitikinęs, kad tai įmanoma, rašo JAV žurnalas "Time".

Ne pirma tokia idėja

Už kelis milijonus dolerių J.Lužkovas žada nusamdyti Rusijos karinę aviacija, kuri chemikalais išvaikytų debesis ir sniegas iškristų tik Maskvos priemiesčiuose.

Idėja kilo J.Lužkovui, kuris nepasižymi kuklumu ir net pasiruošęs pretenduoti į Maskvos visagalio vardą. Jis teigia, kad besniegė žiema būtų išties labai naudinga miestui, kurį sniegas dažniausiai užkloja nuo lapkričio iki kovo. Tokiu atveju nereikėtų valyti gatvių, o eismo sąlygos ir gyvenimo kokybė smarkiai pagerėtų.

Tai ne pirma tokia grandiozinė idėja, kilusi J.Lužkovui. 2001 m. jis vadovavo projektui, kurio tikslas buvo pakeisti Sibiro upės Obės vagą taip, kad jos vandenys galėtų drėkinti nuo sausros nuolat kenčiančias gretimas Vidurio Azijos šalis. Nors tąkart mintis nebuvo įgyvendinta (nes mokslininkai pasakė, kad tai neįmanoma), tačiau šį kartą Maskvos meras nusiteikęs ryžtingai ir nežada pasiduoti.

Visiškai nieko nauja

Jis tikina, kad oro reguliavimas Maskvoje – nieko nauja. Rusijos karinėms oro pajėgoms duodama pinigų, kad šios užtikrintų, jog per Pergalės dieną (gegužės mėnesį) ir per Miesto dieną (rugsėjį) nelis.

Maskvos biudžetas – 40 mlrd. JAV dolerių (apie 92 mlrd. litų) per metus (didesnis net už Niujorko), todėl miestui nieko nereiškia išleisti 2–3 mln. dolerių (4,6–6,9 mln. litų), kad dangus visada būtų žydras ir žiūrovai nesislapstydami po skėčiais galėtų žiūrėti tankų ir raketų paradus Raudonojoje aikštėje.

Dabar iškeltas naujas iššūkis karinėms oro pajėgoms – garsiosios Maskvos pūgos.

"Žinote, kaip kiekvienais metais per Miesto dieną ir Pergalės dieną mes susikuriame orą? – dar rugsėjį J.Lužkovas paklausė grupės ūkininkų, gyvenančių netoli Maskvos. – Tą patį mes turime padaryti ir su sniegu! Tuomet aplink Maskvą bus daugiau drėgmės, geresnis derlius, o pas mus nebus tiek daug sniego. Tai bus naudinga finansiškai."

Šis planas praėjusią savaitę buvo be didelio pasipriešinimo patvirtintas Maskvos miesto taryboje, kurioje dominuoja J.Lužkovo šalininkai. Karinės oro pajėgos nuo lapkričio 15 d. iki kovo 15 d. vaikys debesis pasinaudodamos cemento, šalto ledo ir jodido mišiniu.

Abejonių netrūksta

"Kelioms snaigėms" bus leista nusileisti Maskvoje, teigia Būsto ir viešųjų darbų departamento vadovas Andrejus Cybinas. Jo skaičiavimu, Rusijos sostinės apsauga nuo sniego kainuos 6 mln. dolerių (138 mln. litų), o tai tik pusė sumos, kurią miestas išleidžia valyti sniegui iš gatvių, aikščių ir nuo takų.

Tiesa, radosi ir J.Lužkovo užmačių priešininkų. Vieni didžiausių – Maskvos priemiesčių, kurie būtų užversti sniegu, jei Rusijos sostinės mero planas bus įgyvendintas, gyventojai. Maskvos regiono ekologijos ministrė Ala Kačan tvirtino, kad prieš įgyvendinant, idėją būtina aptarti su aplinkosaugininkais ir žmonėmis, kurie gyvena priemiesčiuose.

"Žmonės, gyvenantys šiame regione, sunerimę. Mes gavome labai daug skambučių", – pasakojo ji.

Rusijos hidrometeorologijos centro direktorius Romanas Vilfandas pridūrė, kad iki šiol karinės oro pajėgos nėra bandžiusios vaikyti debesų žiemą, o žieminiai, rudeniniai ar pavasariniai debesys yra skirtingi.

Patys maskviečiai taip pat skeptiškai vertina besniegės žiemos idėją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų