Pereiti į pagrindinį turinį

M.Chodorkovskis nepalūžo

2006-10-16 00:00

Greitai sueis treji metai, kai buvo suimtas turtingiausias Rusijos verslininkas

Greitai sueis treji metai, kai buvo suimtas turtingiausias Rusijos verslininkas

Michailas Chodorkovskis buvo areštuotas 2003 metų spalio 25 dieną. 2005 metais teismas jį nuteisė 9 metams kalėjimo, o Aukščiausias Teismas bausmę sumažino iki 8 metų.

Nuo pernai spalio 15 dienos jis - kolonijoje Krasnokamenske. Valdžia garsiausią kalinį išsiuntė į tolimiausią kalėjimą, tačiau ir jame buvęs milijardierius nepalūžo, o jį lanko artimieji.

Pražudė veržimasis į politiką

Dar 2003 metais jis turėjo viską. Simpatiškas 40 metų akademinės išvaizdos žydų verslininkas, graži žmona, trys vaikai. Sukaupęs 8 milijardų vertės turtą jis tapo turtingiausiu Rusijos žmogumi. Galėjo likusį gyvenimą gyventi be rūpesčių.

“Tačiau tapo filantropu, o Rusijoje tai reiškia tapti politiku. Vėliau privataus susitikimo su V.Putinu metu išsakė savo nuomonę, kad parlamentas ir ministras pirmininkas turėtų turėti daugiau galių, o prezidentas - mažiau. “Jukos” darbuotojai ėmė kalbėti, kad M.Chodorkovkis save mato būsimu premjeru. Prasidėjo bėdos”, - rašo britų dienraštis “The Independent”.

Leidinio korespondentas Edis Cezaris išbandė kelią, kuriuo pas verslininką keliauja jo žmona Ina, mama Marina Filipova ir dukra Nastia. Jos iš Maskvos išvyko į 5 tūkst. kilometrų kelionę.

Išsiuntė į atšiaurią vietą

“M.Chodorkovskis buvo oligarchas, kuris išdrįso mesti iššūkį Rusijos prezidentui ir už tai sumokėjo. Jis, nuteistas už mokesčių nemokėjimą ir sukčiavimą, netekęs milijardų ir išsiųstas į patį atšiauriausią ir liūdnai pagarsėjusį kalėjimą Sibire, kasdien kovoja dėl išlikimo vienoje nuošaliausių žemės vietų”, - rašo laikraštis.

Į Krasnokamenską, kalėjimą IK-10, kuris yra 5 tūkst. kilometrų nuo Maskvos ir 660 kilometrų nuo artimiausio miesto Čitos, jis buvo perkeltas pernai.

Kas tris mėnesius M.Chodorkovskiui leidžiama trims dienoms nutraukti darbą - jis siuva rūbus ir juos pakuoja už maždaug 1 dolerių atlyginimą. Susitikimuose su artimaisiais žurnalistams neleidžiama dalyvauti, nė vienam žurnalistui apskritai neleidžiama patekti į zoną.

Sovietiniais laikais kolonija vadinosi “JaG 14-10”. Čia nuteistieji buvo verčiami dirbti urano kasyklose, kuri yra keli kilometrai nuo kalėjimo. Jeigu kalinius nepribaigdavo kasyklos, sunaikindavo šaltis.

Anot dienraščio, kalėjime sąlygos nėra geresnės nei XX amžiaus viduryje. Apie 1000 kalinių gyvena barakuose po 80 žmonių, tačiau už smulkiausius nusižengimus jie siunčiami į vienutę. M.Chodorkovskis ten buvo jau 4 kartus.

“Čia visur jaučiamas mirties kvapas. Krasnokamenską, kurio gruntiniai vandenys užteršti uranu, vadina ekologinės katastrofos vieta. Įvertinus tai, kad daugelis gyventojų girtuokliauja, nereikia stebėtis, jog vietinių gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė yra 42 metai”, - teigia britų žurnalistas.

Varginanti kelionė

Norint patekti į koloniją “IK-10”, yra du keliai: traukiniu iš Maskvos, kuris važiuoja 106 valandas, važiuojant mažoje kupė, o po to 20 km važiuoti taksi iki kalėjimo vartų.

“Kitas kelias: lėktuvu skristi iš Maskvos į Čitą, sustojant Jekaterinburge pasipildyti degalų. Skrydis trunka 9 valandas, tačiau tai tik dalis kelionės. Čitoje reikia pasisamdyti taksi, kad šis nuvežtų 660 km dykyne, keliais, kurių negalima pavadinti keliais, tai užtrunka 7-10 valandų. Kita išeitis - sėsti į vakarinį traukinį ir dardėti 15 valandų”, - savo patirtį pateikia žurnalistas.

Be to, būtina įvertinti ir kitas smulkmenas. Senuose lėktuvuose svarbu užsiimti gerą vietą. “Aš savo vietą pasikeičiau prieš pat leidžiantis į Čitą, nes ankstesnėje sėdynėje nebuvo saugos diržo ir mačiau, kaip atsilaisvinęs krėslas susilenkė ir įvažiavo į priekinę eilę, kai lėktuvo šasi palietė žemę”, - stebisi britų žurnalistas.

Čitos oro uoste žurnalistui reikėjo susirasti žmogų, galintį nuvežti į Krasnokamenską. Vienintelis vairuotojas, kuris sutiko žurnalistą ir jo vertėją pavežti, buvo liesas, randuotas žmogelis su auksiniais dantimis ir sena “Toyota”. Jo stiklinės akys ir drebančios rankos išdavė pagirias. “Kaip paaiškino vertėjas, visi vairuotojai oro uoste buvo pavojingo apgirtimo būsenos. Buvo 8 val. ryto”, - rašo žurnalistas.

Jie nuvažiavo tik 200 kilometrų - “Toyota” subyrėjo. Vairuotojas pasiūlė kaip nors nusigauti iki artimiausio kaimo, iki jo buvo 100 km. Žurnalistą paėmė kitas vairuotojas. Po 10 val. kelionės jie pasiekė tikslą.

Priprato prie kalėjimo

Iki atvykimo moterys padalijo lankymo laiką į tris dalis. Pirmąją dieną jos su Michailu susitiko visos trys, antrąją - Ina ir Nastia, o trečiąją - tik žmona. Po 72 val. vizitas baigėsi. Kitą kartą I.Chodorkovskaja vyrą galės aplankyti sausį.

“Praėjusį kartą buvo sunkiau. Michailas po truputį keičiasi. Negaliu pasakyti, kaip, bet, galbūt jis adaptuojasi prie aplinkos”, - sakė I.Chodorkovskaja. Ji pasakojo apie niūrią gyvenamąją patalpą su vienu langu, kur šeima praleido laiką. Tai - koridorius, bendras dušas ir virtuvė, negalima išeiti į lauką.

Anot Irinos, kaliniai įprato šalia matyti vieną garsiausių Rusijos žmonių. “Vakar į Michailo kambario duris pasibeldė viena iš kalinių motinų, įsitikinusi, kad jeigu čia tas pats Chodorkovskis, jis turės televizorių. Moteris nenorėjo praleisti mėgstamo serialo. Michailas ją pakvietė ir pasakė, kad gali pasižiūrėti į tą vietą prie sienos, kur turėtų stovėti televizorius”, - nusijuokė I.Chodorkovskaja.

Verslininko dėka pasipildė kalėjimo biblioteka, Michailas kaliniams padeda rašyti laiškus. Žmona Ina supranta, kad dabar jos vyro likimas priklauso ir nuo kitų kalinių. Dauguma nuteistųjų - jauni vagys. Jie visi kilę iš vietų, nutolusių nuo kalėjimo kelis šimtus kilometrų. Dėl to ir taip pat, kad Michailą visada lydi asmeninis sargybinis, verslininkas kalėjime neturi draugų. Jis susitinka su savo advokatais. Tačiau, anot Irinos, vyras neatrodo sugniuždytas.

Neketina palikti Rusiją

Verslininko artimieji teigia, kad kalėjime Michailo trauka į politiką tik padidėjo. Jis kiekvieną savaitę skaito apie 100 žurnalų, rašo esė, kuriuos išspausdins, kai baigsis bausmės laikas. Juristai jį nuolat informuoja apie Kremliaus veiksmus. Jis ketina likti Rusijoje ir grįžti į visuomenės gyvenimo centrą.

Ar dabar M.Chodorkovskio šeima primena įprastą Rusijos šeimą? Žmona tebenešioja briliantais papuoštą laikrodį, dukra rodo naujausią telefoną. Šeimos namas Maskvoje “Jukos” komplekse yra areštuotas, jame galima gyventi, bet šeima yra nuolat stebima. Žmona išsisuka nuo atsakymų apie pinigus. Tik šeimos juristo atstovas spaudai teigia, kad šeima turi “keletą milijonų dolerių”.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų