Pereiti į pagrindinį turinį

A. Merkel: šnipinėjimas tarp draugų yra nepriimtinas

2013-10-24 16:09
BNS inf.
AFP nuotr.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios telefoną tikriausiai šnipinėjo JAV slaptosios tarnybos, ketvirtadienį pareiškė, kad toks elgesys tarp draugų yra nepriimtinas.

„Šnipinėti draugus, taip tiesiog nedaroma“, – sakė A.Merkel, atvykusi į dviejų dienų JAV viršūnių susitikimą, kuriame šnipinėjimo skandalas tapo vienu svarbiausiu darbotvarkės klausimų.

A.Merkel sakė, kad prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ji telefonu pasakė, kad „šnipinėjimo tarp draugų negali būti“. Pasak jos, tarp sąjungininkių turi būti pasitikėjimas ir „tokį pasitikėjimą dabar reikia kurti iš pradžių“.

A.Merkel kalbėjo ketvirtadienį atvykusi į ES 28 šalių viršūnių susitikimą.

Vokietijos vadovė su B.Obama susisiekė trečiadienį, gavusi informacijos, kad jos mobilus telefonas gali būti sekamas. Baltieji rūmai pareiškė, kad JAV nešnipinėja ir negali šnipinėti A.Merkel pokalbių, tačiau nekalbėjo apie tai, kas galėjo vykti praeityje.

Vokietija ketvirtadienį iškvietė pasiaiškinti JAV ambasadorių Berlyne.

Tuo tarpu Europos Komisijos vadovas Jose Manuel Barroso (Žozė Manuelis Barozu) ketvirtadienį pareiškė, kad privatumą Europa laiko „viena pagrindinių (žmogaus) teisių“ ir perspėjo dėl „totalitarizmo“ grėsmės.

Kalbėdamas apie pasipiktinimą Europoje sukėlusius pranešimus apie ES lyderių ir jos piliečių šnipinėjimą J.M.Barrozo pareiškė, kad „mes Europoje privatumą laikome viena pagrindinių teisių“.

Dar visai neseniai „vienoje Vokietijos dalyje veikė politinė policija, kuri kasdien sekė žmonių gyvenimus“, sakė jis, kalbėdamas apie Rytų Vokietiją.

„Iš nesenos praeities mes žinome, ką reiškia totalitarizmas, – sakė jis. – Mes žinome, kas atsitinka, kai valstybė naudojasi savo galiomis kištis į žmonių gyvenimus“.

J.M.Barroso kalbėjo prieš ES viršūnių susitikimą, kuriame pagrindinis dėmesys turėjo būti skiriamas ekonominiams Bendrijos klausimams, tačiau jo darbotvarkę pakeitė pranešimai apie Vašingtono vykdomą šnipinėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų