Pereiti į pagrindinį turinį

A.Merkel varžovas prieš pat rinkimus išjuokia "ratais važinėjančią" kanclerę

2013-09-20 08:39
BNS inf.
Reuters nuotr.

Angelos Merkel varžovas sekmadienį įvyksiančiuose rinkimuose, centro kairiųjų kandidatas Peeras Steinbrueckas (Peras Šteinbriukas) ketvirtadienį išjuokė kanclerę kaip baikščią vairuotoją, sukančią Vokietiją ratais, ir paragino savo šalininkus ignoruoti apklausų rezultatus, prognozuojančius jos pergalę.

P.Steinbruecko Socialdemokratų partija (SPD) pagal populiarumą mažiausiai 10-čia proc. atsilieka nuo A.Merkel konservatorių ir jis, artėjant rinkimų dienai, vis įnirtingiau atakuoja moterį, kurią vokiečiai praminė „Mutti“ („Mamyte“).

Per vieną paskutinių didelių savo kampanijos mitingų – didžiulėje Aleksandro aikštėje Berlyno centre – P.Steinbrueckas lygino tai, ką vadina A.Merkel perdėtu atsargumu ir ambicijų trūkumu, su savo tiesios kalbos ir vadovavimo stiliumi.

"Jai patinka važinėti ratais. Taip nieko nekliudai ... Vairuoji be avarijų. Aš taip nedarau, pripažįstu", - per mitingą sakė P.Steinbrueckas - konfliktiškas kalbėtojas.

"Tačiau tą akimirką, kai nustatai kryptį, tą akimirką, kai ne vien valdai šalį, bet ir sprendi dėl jos politinės krypties, taip pat ir įžeidi, provokuoji. Su manimi bent jau žinote, ką gaunate, ne taip, kaip pastaruosius ketverius metus", - sakė jis.

Šalia Berlyno garsiojo televizijos bokšto P.Steinbrueckas, užsirišęs raudoną – savo partijos spalvos – kaklaraištį, keliems tūkstančiams susirinkusiųjų pasakė energingą kalbą.

"Po trijų dienų nuo jūsų priklausys vyriausybės pasikeitimas Vokietijoje", - sakė jis aikštėje, kuri kažkada buvo komunistinio Rytų Berlyno centras.

"Laisvė, teisingumas ir solidarumas", - pareiškė jis, akcentuodamas vertybes, kurioms jo SPD atstovavo 150 metų ir už kurias partija žada toliau kovoti.

"Jis visiškai kitoks nei ponia Merkel ir tai yra gerai", - sakė 39 metų lektorius iš Berlyno Danielis Boese (Danielis Bėzė), kuris jau daugiau kaip 20 metų priklauso SPD.

"Ponia Merkel daug kalba ir nieko nedaro", - tvirtina jis.

A.Merkel pastovumas, vengimas rizikuoti valdant didžiausią Europos ekonomiką padeda paaiškinti didelį jos populiarumą tarp šalies rinkėjų – maždaug 65 procentus. Jos, kaip saugaus pasirinkimo, įvaizdis dominavo per krikščionių demokratų (CDU) rinkimų kampaniją.

Priešingai ramybę skleidžiančiai, santūriai A.Merkel, 66 metų buvęs finansų ministras P.Steinbrueckas garsėja sumanumu, bet gali pasirodyti ir kaip arogantiškas bei įžūlus. Kampanijos metu jis padarė kelias neapdairius žingsnius.

P.Steinbrueckas nekreipia dėmesio į apklausas, kurios rodo, kad SPD remia 25-28 proc., o konservatorius - 38-41 proc. rinkėjų.

"Sprendžia ne apklausų rengėjai ir ne politikų troškimai, ... o jūs, rinkėjai", - sakė jis.

Iššūkio nuotaikos labai stiprios partijoje, kuri praėjusį kartą valdžioje buvo kaip jaunesnioji „didžiosios koalicijos“ su A.Merkel konservatoriais partnerė, 2005-2009 metais.

"Netikiu apklausomis. Tai bus tikrai atkaklios lenktynės. Kampanija dar nesibaigė. Netikiu, kad CDU pasirodys taip gerai, kaip galvoja", - sakė 25 metų studentas Christianas Lohse (Kristianas Liozė).

Daugelis politikos analitikų sako, kad po sekmadienio rinkimų labiausiai tikėtina dar viena didžioji kairiųjų ir dešiniųjų koalicija, nors P.Steinbrueckas ir yra sakęs, kad daugiau nebedirbs A.Merkel vadovaujamoje vyriausybėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų