Minskas: Baltarusija į naujas ES sankcijas gali atsakyti „kraštutinėmis priemonėmis“

Minskas pasiruošęs imtis „pačių griežčiausių ir kraštutinių“ priemonių, jeigu Europos Sąjunga įvestų naujų sankcijų Baltarusijai, penktadienį pareiškė baltarusių užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus, didėjant įtampai su Bendrija dėl migrantų krizės prie sienos su Lenkija.

„Jeigu Europos Sąjunga ir kiti Vakarų partneriai priimtų sprendimų įvesti Baltarusijai papildomų sankcijų, Baltarusija bus priversta reaguoti kuo griežčiausiai. Kaip? Vyriausybėje šios priemonės buvo ir yra svarstomos. Tačiau pati situacija privers mus taip elgtis“, – V. Makejaus žodžius citavo Užsienio reikalų ministerija.

Atsakydamas į klausimą, ar Minskas svarstė galimybę sustabdyti Rusijos gamtinių dujų tiekimą Europai per Baltarusiją, V. Makejus sakė, kad Minskas bus pasiruošęs „imtis bet kokių pačių griežčiausių ir kraštutinių priemonių“.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį per vieną pasitarimą Minske pagrasino blokuoti vamzdyną, kuriuo gamtinės dujos iš Jamalo telkinių Sibire pumpuojamos į Europą, jeigu būtų įgyvendintas Lenkijos grasinimas visiškai uždaryti sieną su Baltarusija.

Tranzitinis dujotiekis Jamalas–Europa, taip pat ir jo atkarpa Baltarusijoje, yra Rusijos valstybės kontroliuojamo dujų giganto „Gazprom“ nuosavybė. Jis taip pat yra Baltarusijos magistralinių dujotiekių operatorės „Gazprom transgaz Belarus“ savininkas, ją iš Baltarusijos valstybės už 5 mlrd. JAV dolerių dalimis nupirkęs 2007–2011 metais.

„Gazprom transgaz Belarus“ yra gamtinių dujų importuotoja į Baltarusiją, užtikrina jų tranzitą per Baltarusiją į Rusijos Kaliningrado sritį, Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą visais kitais nei Jamalas–Europa vamzdynais.

„Mes apšildome Europą, o jie mums dar grasina, kad uždarys sieną. Na, o jeigu mes užsuksime gamtines dujas, [tiekiamas] ten? Todėl Lenkijos vadovybei, lietuviams ir kitiems begalviams patarčiau pagalvoti prieš kalbant“, – ketvirtadienį sakė A. Lukašenka.

Vokietijos ekonomikos ministerijos atstovė Susanne Ungrad (Zuzanė Ungrad) penktadienį sakė apgailestaujanti dėl A. Lukašenkos grasinimų nutraukti dujų tiekimą Europos Sąjungai vamzdynu Jamalas–Europa.

„Šiuos žodžius priėmėme apgailestaudami. Dujų tiekimo Vokietijai saugumas tebėra užtikrinamas“, – žurnalistams Berlyne sakė ji.

Minskas šių grasinimų pažėrė aštrėjant migrantų krizei prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Šimtai migrantų, tarp kurių didelę dalį sudaro Irako piliečiai, jau kelias dienas yra įstrigę prie sienos, tikėdamiesi patekti į Europos Sąjungos teritoriją, nors orai vis labiau vėsta.  Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) anksčiau penktadienį nurodė esanti „labai susirūpinusi“ dėl šių žmonių padėties.

Lenkija atsisako juos įsileisti, o Vakarų šalys kaltina A. Lukašenkos režimą apgaulingais pažadais viliojant šiuos žmones į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių Europos Sąjungos šalių sienas, keršijant už Bendrijos sankcijas Minskui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

To anonimas

To anonimas portretas
Vamzdynas dalinai jo, nes Baltarusijos vyriausybė turi dalį akcijų. Be to, būtent Baltarusija užsiima visų vamzdynų priežiūra ir remontu- tų, kurie eina per Baltarusija. Taigi sustabdys tiekimą dėl vamzdžių remonto ir ką? Be to, Lukošenka turi ir kelius,kuriais važiuoja tūkstančiai lenkų, lietuvių, latvių furų. Uždarys juos vienaip ar kitaip bent savaitei ir galėsit skaičiuot nuostolius.

Anonimas

Anonimas portretas
vamzdynas, kranas ir dujos-ne jo. Ką jis gali užsukti? Užsuks, doleriuku negaus vamzdyno ir duju savininkai. O jiems tai laaaabai nepatiks. nes sudaryti kontraktai duju tiekimo. Ne su Lukašenka, o su Rusija, che,che,che,...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau, Lukošius palauks šalčių, tada ir prisuks kranelį. Bus daug juoko, kai lenkai, lietuviai ir kiti JAV vasalai atšals subines ir pradės garsiai žviegti...o vokieciai skubiai paleis naują vamzdį....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių