N. Sarkozy po paskutinės atmestos apeliacijos turės dalyvauti teisme

  • Teksto dydis:

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy turės dalyvauti teisme, praneša prie bylos dirbantis šaltinis, nenorėjęs būti viešinamas.

Trečiadienį paskutinė N. Sarkozy viltis, kad bylos svarstymas nepersikels į teismą, žlugo. Kasacinis teismas, peržiūrintis apeliacinės instancijos teismų sprendimus, atmetė prezidento apeliaciją ir patvirtino, kad N. Sarkozy, taip pat ir jo advokatas Thierry Herzogas bei buvęs teisėjas Gilbertas Azibertas turės dalyvauti teisme. Prancūzijos teisėsaugos atstovai susitarė N. Sarkozy bylą išsiųsti svarstyti baudžiamajam teismui.

Teismo procesas prasidės kitą mėnesį Paryžiuje, nors tiksli data dar nėra nustatyta. Prezidentui pateikti kaltinimai dėl korupcijos ir prekybos poveikiu.

N. Sarkozy nėra pirmasis teisiamas buvęs prezidentas. Jo pirmtakas Jacquesas Chiracas buvo nuteistas už netinkamą valstybės lėšų panaudojimą ir grobstymą. 2011 metais jam buvo skirti dveji metai kalėjimo. Vis dėlto trečiadienį paaiškėjo, kad pirmą kartą moderniosios Pancūzijos istorijoje buvęs valstybės vadovas būtent teisme susidurs su aiškiais kaltinimais korupcija.

Byla dėl prekybos poveikiu buvo iškelta dėl pokalbių tarp Th. Herzogo ir teisėjo G. Aziberto, kuriuos įrašė prokurorai, tyrę dar vieną N. Sarkozy iškeltą bylą dėl galimai neteisėtos finansinės paramos priėmimo iš turtingiausios šalies moters, kosmetikos kompanijos „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt.

Įtariama, kad N. Sarkozy ir jo advokatas siekė gauti informacijos apie bylos eigą, N. Sarkozy teisėjui mainais siūlė pelningą darbą Monake.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad N. Sarkozy ir Th. Herzogas dažnai bendraudavo mobiliaisiais telefonais naudodami netikrus vardus.

N. Sarkozy tikino, kad jis nenusižengė jokiems įstatymams, nes G. Azibertas naujo posto Monake taip ir negavo. Tačiau tyrėjai mano, kad sandėris neįvyko, nes buvęs prezidentas ir jo advokatas sužinojo, kad jų pokalbiai buvo įrašinėjami.

Praėjusį mėnesį teismas taip pat atmetė apeliaciją - N. Sarkozy norėjo išvengti dar vieno proceso, susijusio su neteisėtu 2012 metų kampanijos finansavimu. Prokurorai teigia, kad N. Sarkozy, naudodamas suklastotas sąskaitas, kampanijai išleido 43 milijonus eurų, nors teisiškai yra nustatytas 22,5 milijono eurų limitas.

N. Sarkozy taip pat kaltinamas tuo, kad per 2007 metų prezidentinę kampaniją priėmė milijonų eurų paramą iš Libijos diktatoriaus Muamaro Kadafio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne prokuroras

Ne prokuroras portretas
Negali buti, kad tai vyko! Netikri vardai, banko saskaita suklastota, irasinejami pokalbiai. Kaip gali buti, kad saskaitos lubos milijonais euru ir tai perzengtos. Cia turbut is pasaku, nes nerealu, kad toks ispruses ir tiek pasiekes zmogus taip susikirstu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių