N. Sturgeon: teismai nuspręstų, ar Škotijos parlamentas gali skelbti referendumą

  • Teksto dydis:

Škotijos Nacionalinės partijos lyderė Nicola Sturgeon antradienį teigė, kad teismai galėtų padėti nuspręsti, ar Škotija gali rengti referendumą dėl nepriklausomybės, nepaisydama Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybės nepritarimo.

Škotijos vyriausybei vadovaujanti pirmoji ministrė sakė, kad nepritartų neteisėtam Katalonijos tipo referendumui – ji sieks „legalaus ir Konstitucijos principams neprieštaraujančio“ balsavimo.

Nors 2014 m. Škotijoje jau buvo surengtas referendumas ir gyventojai pasirinko likti JK sudėtyje, dabar N. Sturgeon reikalauja dar vieno balsavimo, 2016 m. JK nusprendus išstoti iš ES.

„Mes nesirinkome „Brexito“ kelio, kuriuo šiuo metu žengiame“, – žurnalistams sakė ji.

Neseniai paskelbti „YouGov“ apklausos rezultatai rodo, kad šiuo metu Škotijos nepriklausomybei pritaria 51 proc. rinkėjų.

„Klausimas, ar Škotijos parlamentas gali surengti teisėtą referendumą...niekada nebuvo nagrinėtas teisme“, – sakė N. Sturgeon.

Ji teigė, jog galėtų šį klausimą iškelti teisme, jei tai būtų būtina, siekiant „išeiti iš aklavietės“.

„Verčiau atiduočiau energiją bendradarbiaudama su JK vyriausybe ir siekdama jų pritarimo dėl nepriklausomybės. Tačiau jei teismas nuspręstų, kad Škotijos parlamentas gali imtis veiksmų be Londono sutikimo, referendumas, pagal apibrėžimą, tuo atveju būtų teisėtas“, – teigė pirmoji ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių