NASA dėl koronaviruso protrūkio įšaldo darbą dėl misijai į Mėnulį skirtos raketos

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) paskelbė įšaldanti darbą, susijusį su raketos ir kapsulės statymu bei testavimu, skirtų jos vadovaujamai misijai į Mėnulį „Artemis“ dėl vietos bendruomenėje plintančio koronaviruso.

Kosmoso agentūra uždaro savo kompleksą „Michoud Assembly Facility“ Naujajame Orleane, kur statoma raketa „Space Launch System“, taip pat netoliese esantį Stenniso (Steniso) kosmoso centrą, vėlai ketvirtadienį informavo NASA administratorius Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas)

„Pakeitimų Stenniso (Steniso) [centre] buvo imtasi dėl didėjančio susirgimo COVID-19 atvejų skaičiaus aplink centrą įsikūrusioje bendruomenėje, taip pat dėl saviizoliacijos besilaikančių mūsų darbuotojų skaičiaus ir vieno patvirtinto užsikrėtimo atvejo mūsų Stenniso komandoje“, – paaiškino jis.

„NASA laikinai sustabdys „Space Launch System“ ir „Orion“ techninės įrangos gamybą ir bandymus. NASA ir rangovų komandos sklandžiai nutrauks veiklą ir paliks visą aparatūrą saugiomis sąlygomis, kol bus galima atnaujinti darbą“, – nurodė J. Bridenstine'as.

„Space Launch System“ yra galinga tolimojo kosmoso raketa, skirta gabenti astronautus į Mėnulį ir už jo ribų, o „Orion“ yra įgulai pritaikytas modulis.

Nuogąstaujama, kad viruso protrūkis gali sužlugdyti JAV planus sugrįžti į Mėnulį iki 2024 metų.

„Žinome, kad NASA misijos bus paveiktos, tačiau mūsų komandoms nustatant tikslią padėtį ir mažinant riziką suprantame, kad mūsų svarbiausias prioritetas yra NASA darbuotojų sveikata ir saugumas“, – pažymėjo J. Bridenstine'as.

Pilotuojamų misijų į Mėnulį atnaujinimas yra pirmoji dalis programos „Artemis“, kurios tikslas – sukurti ilgai veiksiančią koloniją ir išbandyti technologijas pilotuojamam skrydžiui į Marsą po 2030 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių